Млади журналисти кандидатстват за обучение до 12 октомври

Инициативата е на Европейския парламент в партньорство с БТА. Завършилите 3-дневния курс получават сертификат

Европейския парламент в партньорство с Българската телеграфна агенция (БТА) организира обучение за млади журналисти от националните и регионалните медии в България на 28, 29 и 30 октомври. Кандидатстването е до 12 октомври.

Обучителната програма ще запознае младите журналисти с функцинирането на институциите на Общността с фокус върху Европейския парламент, европейските политики и тяхното прилагане в държавите членки въз основа на ценностите на Европейския съюз.

Обучение е тридневно и ще се проведе на 28, 29 и 30 октомври 2024 г. в БТА, София. Лектори отново ще бъдат водещи експерти по европейски въпроси и опитни действащи журналисти: проф. Ингрид Шикова, доц. Иван Начев, Мария Юрукова, доц. Георги Лозанов, доц. Ралица Ковачева, д-р Първан Симеонов, и журналисти. В обучението ще се включат и български евродепутати, както и представители на Бюрото на Европейския парламент в България.

Обучението е в два модула: национален и европейски. В националния модул ще бъдат представени общи знания за европейските институции чрез презентации, лекции и дискусии, предвидена е и конкретна медийна работа по теми от законодателните приоритети на Европейския парламент. Европейският модул предвижда обучение през февруари в Европейския парламент в Брюксел за двама от 14-те участници, определени на базата на резултатите от представянето им в националното обучение.

Завършилите обучението ще получат сертификат от Европейския парламент.

Обученията са насочени към млади журналисти и други специалисти в сферата на медиите като създатели на съдържание за социалните медии, мениджъри в сферата на мултимедиите, автори на телевизионно съдържание и специалисти в сферата на данните. 

Допускат се журналисти, работещи на свободна практика.

Изискванията, на които кандидатите трябва да отговарят, са: Професионален опит в медия до 3 години; завършено висше или професионално образование; работно владеене на английски език; в момента на кандидатстването да работят за национална или местна медия в България.

Кандидатите трябва да представят мотивационно писмо; биография във формат Europass; портфолио със журналистически материали (статии, интервюта, видеа и др.) в национални или местни медии – за журналисти; портфолио с проекти – за специалисти в сферата на медиите (създател на съдържание, мултимедиен мениджър и др.).

Предимство ще имат кандидати, които представят препоръка от работодателя си.

Документите за кандидатстването се изпращат на: schola@bta.bg.

Leave a Comment