През 4-12 ноември Европейският парламент ще отхвърли или одобри новите комисари

В периода 4-12 ноември комисиите в Европейския парламент ще изслушат и изпитат предложените от Урсула фон дер Лайен еврокомисари. Кой кога ще се яви на изпит ще бъде определено на следващото заседание на председателския съвет на парламента.

Европейският парламент приканва кандидатите за комисари да се явят пред съответните комисии за изслушване, за да се провери дали са подходящи за постовете, на които са назначени.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза: „Членовете на Европейския парламент ще проверяват щателно компетентността, независимостта и европейския ангажимент на всеки кандидат, преди да гласуват за колегията като цяло.“

Припомняме, че за българският кандидат за еврокомисар – Екатерина Захариева, е определен ресорът „Стартъпи, проучвания и иновации“. За комисар по земеделието и развитието на селските райони е предложен Кристоф Хансен от Люксембург.

През миналия мандат на Европарламента Януш Войчеховски не се представи убедително на първото изслушване и се яви на второ.

Процедурата

Преди изслушванията парламентарната комисия по правни въпроси разглежда внимателно декларациите за интереси на номинираните за комисари. За да може кандидат за член на Комисията да участва в изслушване, не трябва да има конфликт на интереси.

В зависимост от ресора, кандидатът за член на Комисията може да бъде оценен от една парламентарна комисия (отговорна комисия) или от повече от една комисия (съвместни комисии). Други комисии могат да бъдат поканени да участват, което означава, че те могат да допринесат с устни въпроси, докато окончателната оценка на кандидатите е на координаторите на отговорната(ите) комисия(и).

Изслушванията ще бъдат последвани от срещи, на които председателят на комисията и представителите на групите (координаторите) на различните комисии ще преценят дали даден кандидат за член на Комисията е квалифициран както да бъде член на колегията, така и да изпълнява конкретните задължения, които са им възложени .

След като всички изслушвания приключат, Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от изслушванията за потвърждение и ще изпрати своите заключения на Председателския съвет. Последният ще направи окончателната оценка и ще реши дали да закрие изслушванията.

След приключване на изслушванията новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи пълния колегиум на комисарите и неговата програма на пленарно заседание.

Нейното изявление ще бъде последвано от дебат и всяка политическа група или най-малко една двадесета от членовете на парламента (нисък праг) може да внесе предложение за резолюция.

Пълният състав на Комисията се нуждае от одобрението на Парламента (с мнозинство от подадените гласове, чрез поименно гласуване).

След като бъде избрана от Парламента, Комисията се назначава официално от Европейския съвет, който действа с квалифицирано мнозинство.

Leave a Comment