Веганските бургери и колбаси имат право на имената си, колкото и направените от месо, каза Върховния съд на ЕС

Веганските колбаси и бургери имат толкова право на имената си, колкото и техните по-месни аналози, постанови Върховният съд на Европейския съюз в петък.

Веганските бургери са познати и у нас

Съдиите в Съда на Европейските общности казаха, че страните от ЕС не могат да спрат компаниите, които правят алтернативи на месо на растителна основа, да ги наричат ​​„бургери“ или „колбаси“.

Това е победа за френската лобистка група Protéines France, която стартира съдебно дело миналата година заедно с две други вегетариански асоциации и Californias Beyond Meat, след като френското правителство й забрани да използва термини като пържола и шунка за своите растителни протеинови продукти, пише „Политико“.

Това означава, че – освен ако страна-членка вече не е създала закон, определящ какво е наденица или бургер – тя не може да забрани на конкурентите вегански продукти да използват общи термини за нейните месни алтернативи.

Съдиите обаче казаха, че страните членки могат да се намесят, ако „специфичните условия за продажба или промоция на храна подвеждат потребителя“, според изявление на съда.

Leave a Comment