Правителството отпусна 200 милиона лева за втория транш на украинската помощ

По 100 млн. лв. се предоставят на животновъди, плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюн и още 100 млн. за зърнени и маслодайни култури

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г., съобщи тази сутрин пресслужбата на кабинета.

Министерски съвет - сграда

Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

За подпомагане на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн ще бъдат изплатени 100 млн. лв. Производителите на зърнени и маслодайни култури ще получат 100 млн. лв.

Правителственото постановление за допълнителните средства беше прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица.

През месец май служебният кабинет осигури и изплати пълния размер на първия транш от „украинската помощ“ за земеделските стопани в размер на близо 300 милиона лева. Подкрепата беше предоставена на над 51 000 производители.

Leave a Comment