АИКБ: Заплатите в държавния сектор са увеличени прекомерно, минималната заплата да се замрази

Според асоциацията и пенсиите трябва да се замразят, а преференциалният ДДС за туризъм и заведения да отпадне

ДДС трябва да е неутрален. В туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение. Това заяви днес пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Васил Велев

Асоциацията е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Велев. Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, посочи той.

„Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление.“

АИКБ е и „за“ замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

„За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане.“

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Leave a Comment