Преди 17 г. създателят на Световният пробег на мира напуска света

Преди 17 години ни напусна мъдрецът, творец, духовен учител, музикант и създател на Световния пробег на мира Шри Чинмой от Индия. Наследството, което оставя, е богатството от духовното му учение – „Пътят на сърцето“, книги с поезия и прозрения как сред житейските изпитания човек да постигне хармония в себе си и със света, музикални композиции, рисунки и дори спортни постижения.

Шри Чинмой е истински посланик на мира, който точно сега силно липсва в света. Той е инициатор на „Пробега на мира“ и на ултра маратона, който и досега се провежда ежегодно в Ню Йорк и на който малцина успяват да достигнат до финала на 5000 км след старта. Само преди седмица Пробегът премина и през Пловдив, а Факелът на мира, понесен от бегачи, бе запален лично от папа Франциск.

„Шри Чинмой маратон тим“ пък организира ежегодно на Олимпийския гребен канал в Пловдив маратон „Себенадминаване“.

Индийският мъдрец казва, че мирът започва от всеки човек и всеки е отговорен за мислите и постъпките си.

През миналия век Шри Чинмой е водил медитации в сградата на ООН. Беседвал с най-влиятелните личности на 20 век – папа Йоан Павел II, Майка Тереза, Михаил Горбачов, принцеса Даяна, Нелсън Мандела, Ал Гор и много други.

Индийският учител вярва, че себенадминаването е духовна цел. „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува“, казва той.

Leave a Comment