Фермерски сдружения в ЕС критикуват „От фермата до трапезата“ и настояват ЕК да направи най-после оценка

Селскостопанското производство в общността ще намалее, а производителите ще обеднеят, казват организациите

Д-р Мадлен Василева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига публикува становища на големи европейски организации, свързани със земеделието, за плюсовете и минусите на двете стратегии на Зелената сделка „От фермата до трапезата“ и за биоразнообразието. Те са подкрепени и от анализи на изследователски и земеделски институти. Голямата празнина – оценка на въздействието, извършена от Европейската комисия, относно прилагането на „От фермата до трапезата“, остава.

Призивът на организациите е Брюксел най-после да си свърши работата, преди да е станало прекалено късно.

Най-общо анализите показват, че с прилагането на стратегията европейското земеделие намалява като производство, а фермерите обедняват, следвайки изискванията. Съществува голяма вероятност европейските земеделци да изнесат производството си в трети страни, ЕС да се превърне в нетен вносител и добрият модел на европейското земеделие да бъде заличен. Недостатъчните изисквания на Брюксел към вноса на земеделски стоки от трети страни кара фермерите да се чувстват и да са неконкурентни. Последствията са и в увеличаване на цените на храните.

Публикуваме статията на д-р Мадлен Василева със значителни съкращения (прочети целия доклад ТУК)

„Съвместният изследователски център на Европейския съюз (Joint Research Center – JRC – службата за наука и знания на Европейската комисия) публикува през лятото на 2021 г. доклад за въздействието на четири избрани цели на стратегиите за биоразнообразие (BDS) и „От фермата до трапезата“ (F2F) върху селското стопанство – двете стратегии за преразглеждане на земеделието и производството на храни като част от Зелената сделка. Земеделският съюз на Европейския съюз (ЕС) COPA И COGECA предупреждава, че политиката ще доведе до безпрецедентно намаляване на селскостопанския капацитет.

По мнението на COPA и COGECA рядко някой доклад толкова внимателно е избягвал да посочи последствията: каквито и да са разгледаните сценарии, ефектът от тези стратегии ще бъде безпрецедентно намаляване на производствения капацитет на ЕС и на доходите на неговите фермери. По-голямата част от намалението на селскостопанските емисии, постигнато чрез тези стратегии, ще бъде заличено от изтичане на устойчивост към трети страни в резултат на тази загуба на производство.

Повече от година всички заинтересовани страни, представляващи селскостопанския сектор в Брюксел, призовават за оценка на въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“. Земеделската общност, наясно с предизвикателствата и необходимите преходи, имаше желание сериозно да обсъди темата. Въпреки това, изправена пред мълчанието на Комисията и неуспеха да направи проучване, самата тема се превърна в политически въпрос.

Прочети още: Изследване на НАЗ: 26% от зърнопроизводителите заявяват, че ще спрат дейността си, ако еко-натискът се увеличи

Копа и Кожека: Всички сектори показват спад в производството от 5% до 15%

Съвместният изследователски център на ЕС призовават техният доклад да не се възприема като „оценка на въздействието“. Те продължават да подчертават, че този документ не е цялостна оценка, тъй като някои цели не са били или са взети предвид само частично, а използваният модел има определени ограничения за оценка на сложните ефекти на обсъжданите цели.

Като се има предвид неговото съдържание, Copa и Cogeca приветстват този доклад и са съгласни с авторите, че „поуките, извлечени от този доклад, са важни от политическа гледна точка“. Какъвто и да е сценарият, който се разглежда, всички сектори показват спад в производството от 5% до 15%, като животновъдните сектори са най-силно засегнати.

Промените в производството биха довели до намаляване на нетните експортни позиции за зърнени култури, свинско и птиче месо и до влошаване на търговския дефицит на ЕС за маслодайни семена, плодове и зеленчуци, говеждо, овче и козе месо. Междувременно, независимо от сценария, производствените цени показват нетно увеличение от около 10% с отрицателно въздействие върху доходите на повечето фермери.

Най-важният момент от доклада от гледна точка на COPA и COGECA обаче е относно очакваните ефекти от тази стратегия: докладът показва, че стратегиите „От фермата до вилицата“ и „Биологично разнообразие“, съчетани с новата ОСП, биха могли да помогнат за постигането на 28,4% намаление на емисиите на парникови газове от селскостопанския сектор до 2030 г. Това кара някои екологични неправителствени организации да казват, че тези стратегии ще доведат до очаквания резултат. Това, обаче, не е доведено до край заключение.

Една основна констатация на доклада е, че повече от половината от очакваното намаление на парникови газове във всички сценарии се заместват от еквивалентни увеличения на емисиите на парникови газове в трети страни!

В отговор на доклада Пека Песонен, генерален секретар на COPA-COGECA, каза: „Този доклад, дори с всички предпазни мерки, които трябва да се вземат предвид по отношение на неговата методология и обхват, потвърждава много от нашите анализи. Тази нова ОСП ще позволи на фермерите да направят необходимите преходи, за да повишат нашата устойчивост, ще излезем от „статуквото“, както обичат да повтарят някои брюкселски неправителствени организации.
Стратегии като „От фермата до трапезата“ или тази за биоразнообразието ще създадат все по-голяма пропаст в практиките и конкурентоспособността с нашите международни конкуренти.
Ако не искаме да организираме преместването на част от нашето земеделие в трети страни, Европейският съюз трябва да бъде толкова амбициозен в търговската си политика, колкото и във вътрешните си стратегии. Днес това просто не е така. Това голямо несъответствие ще бъде непоносимо за нашите фермери и кооперации в дългосрочен план.“

За COPA и COGECA заключенията от това проучване трябва да предупредят заинтересованите страни далеч отвъд селскостопанската общност и да създадат обществен дебат, тъй като тези политики са толкова важни за нашата стратегическа автономия, потребителските цени или преместването на нашето селско стопанство. Авторите на доклада призовават за допълнителен анализ на целите и моделите, COPA и COGECA подкрепят този призив и очакват с нетърпение да прочетат и коментират заключенията на този ключов доклад през следващите месеци.“

Leave a Comment