Георги Тахов се надява на бързо увеличение на поливните площи с 2,5 млн. дка, целта е да станат 8 млн. дка

Аграрното министерство, Университетът по архитектура, строителство и геодезия и „Напоителни системи“ЕАД подписаха меморандум за сътрудничество

Земеделският министър Георги Тахов се надява поливните площи в страната да се увеличат бързо с 2,5 млн. декара, които по-нататък да достигнат 8 млн. дка. Целта би се изпълнила, ако финансовото министерство удовлетвори искането на МЗХ за осигуряване на 1,2 млрд. лева. Това каза той днес на церемонията по подписване на меморандум за сътрудничество между Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и държавното дружество „Напоителни системи“.

Министърът посочи, че рехабилитацията и разширяването на напоителната мрежа е сред най-важните приоритети в аграрните политики.

Ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова изрази очакванията си, че оттук нататък студентите ще имат възможност да реализират на практика своите знания. Тя каза, че меморандумът идва много навреме, защото връзката на практиката с бизнеса не е добре поддържана в годините и че специално в областта на напоителните системи и хидромелиорациите има какво да се навакса. Тя подчерта, че е отворена за конкретни действия, които да предприемат в най-скоро време, цитира БТА.

Министър Тахов заяви, че освен таланта на студентите, е важно да се използва и експертизата на преподавателите.

Според изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева младите и образовани кадри са особено важни за развитието на дружеството и от тях се усеща все по-голяма необходимост. Тя припомни, че вече извършват рехабилитация на съоръжения, които 60 години не са ремонтирани. „Имаме амбицията да рехабилитираме една голяма част, около 80 процента от хидромелиоративната система. Това изисква ефективно модерно напояване и развитие на хидромелиорациите, които могат да бъдат осигурени единствено от млади проспериращи кадри, каквито излъчва УАСГ“, каза Динева.

След подписването министър Тахов приветства абсолвентите на церемония по връчване на дипломите на бакалаври и магистри. Той заяви, че завършите в УАСГ получават не само престижно образование, но поемат отговорността да проектират, изграждат и надграждат инфраструктурата на нашата страна.

Leave a Comment