Френски фермери излизат на протест заради споразумението на ЕС с МЕРКОСУР

Два от основните земеделски съюзи във Франция обявиха, че планират нова вълна от протести следващия месец, за да изразят несъгласието си с търговското споразумение, което се договаря между Европейския съюз и южноамериканския търговски блок Меркосур (обединява 5 държави членове, начело с Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай и още 5 страни асоциирани членове).

Съобщението идва, тъй като двата блока се стремят да финализират пакта до края на годината, потенциално в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Френските фермери се противопоставят на споразумението, тъй като се опасяват, че биха ще загубят бизнес, ако Европа отвори пазара си за по-евтино — и може би по-нискокачествено — говеждо месо и селскостопански продукти, съобщава Политико.

„Призоваваме нашата мрежа да поднови протестите от 15 ноември 2024 г.“, казаха президентите на FNSEA и Jeunes Agriculteurs, Арно Русо и Пиерик Хорел.

Русо каза на пресконференция тази седмица, че протестите могат да стигнат и до Брюксел.  

Френските и европейските фермери се обявиха по-рано тази година, за да изразят недоволството си от няколко въпроса, включително Европейската зелена сделка, което накара Брюксел и френското правителство да се откажат от зелените правила .

Франция отдавна е най-видният противник на сделката с Меркосур, но тъй като влиянието на Париж в Брюксел не е каквото беше преди, Европейската комисия и поддръжниците на сделката, водени от Германия, виждат уникална възможност най-накрая да прокарат финалната линия на сделка споразумение, което се създава в продължение на четвърт век.

Публично френското правителство все още се противопоставя на споразумението. Френският министър на земеделието Ани Женевард повтори позицията на страната си на среща с европейските си колеги във вторник, докато министърът на търговията Софи Примас каза пред френския всекидневник l’Opinion, че одобряването на сделката без подкрепата на Франция би „отворило пробив в доверието на французите в Европа. ” 

Селскостопанският сектор като цяло смята, че правителството не изпълнява всичките си обещания от предишния кръг от протести, нито прави достатъчно, за да спре търговското споразумение с блока Меркосур.

„Ситуацията е по-лоша от преди една година… тя се развива във всички посоки“, каза фермерът Лорънс Марандола, говорител на левия синдикат на фермерите Conféderation Paysanne. Конфедерацията, която също се противопоставя на търговското споразумение, засега не се присъединява към протестите на 15 ноември.

Leave a Comment