ЕК одобри държавна помощ за румънските фермери заради тежката суша

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, схема на Румъния, на стойност 400 милиона евро (2 милиарда леи) за компенсиране на земеделските производители за щети, понесени поради тежката суша в периода между септември 2023 г. и август 2024 г.

Молебен за дъжд, поръчан от фермери в Румъния, през 2022 г.

Схемата е отворена за земеделски производители на 39 избрани култури (като пшеница, тритикале, ръж, ечемик, овес, рапица, грах, слънчоглед и царевица), които бяха пряко засегнати от сушата. За да се възползват от помощта, земеделските производители трябва да са загубили над 30% от реколтата си есен 2023 – лято 2024 в резултат на сушата. Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства . Максималният размер на помощта е €200 (RON 1000) на хектар за 100% загуба, която не надвишава 30% от допустимите разходи. Схемата ще действа до 31 декември 2024 г.

Комисията установи, че схемата е необходима и подходяща за компенсиране на румънските фермери за загубите, понесени поради това екстремно климатично събитие. Освен това Комисията установи, че схемата е пропорционална , тъй като е ограничена до необходимия минимум и има ограничено въздействие върху конкуренцията и търговията между държавите членки. Въз основа на това Комисията одобри румънската схема съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Leave a Comment