Агрометеорология: С изключение на източните райони още 7 дни без влага в почвата и от небето

Прогноза за периода 25-31 октомври

Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури близки до обичайните за края на октомври.

През периода засушаването в по-голямата част от страната ще се задълбочава и ще възпрепятства сеитбата на зимните житни култури, и нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенници.

На места северозападните и южните райони  отсъства продуктивна влага в 50cm почвен слой, а в 100 cm  – нивото на влагозапасите е много ниско – под 50% от ППВ (агростанциите: Кнежа, Бъзовец, Кюстендил, Сандански, Пловдив, Пазарджик, Чирпан).

Сравнително добри, над 75% от ППВ, са почвените влагозапаси в 50 и 100 cm слой на места в Източна България  (Силистра, Добрич, Долни Чифлик, Ямбол), където през първата половина от есента са регистрирани валежи със стопанско значение.

До края на октомври в по-голямата част от полските райони лимитиращ фактор за развитието на есенните посеви остава дефицитът на почвена влага. През периода при засетите през първата половина на октомври посеви със зимни житни култури ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване. В крайните южни райони (агростанция Любимец) засушаването ще постави под въпрос оцеляването на част от покълналите посеви.

В края на октомври условията ще бъдат подходящи за прибиране на есенно-зимните сортове овошки. Третото десетдневие на октомври е препоръчителен срок за засаждане на касис и малини.

Leave a Comment