Селскостопанска академия празнува: Работим по 37 международни и 71 национални проекта

85% от патентите в сферата на растениевъдството и животновъдството са на академията

Селскостопанската академия (ССА) отбелязва днес Празника на селскостопанската наука с традиционното изложение „Даровете на природата“, представено от изследователските институти и станции към академията.

Председателят на ССА проф. д-р Виолета Божанова съобщи, че 85% от всички, издадени от Патентното ведомство сертификати за сортове растения и породи животни са собственост на академията, цитира БТА.

Експертизата на учените подпомага и разработването на анализи и политики в областта на земеделието, основани на научни данни. Диалогът между учените и фермерските организации става все по-активен.

В словото си заместник-председателят на ССА проф. д-р Илиана Начева информира, че дейността на ССА се финансира от бюджетна субсидия, която представлява около 73 процента от необходимите средства, като за тази година тя е размер на почти 63 млн. лева. Привлечените средства от продажба на продукция и интелектуална собственост са 26,88 процента, като в тях се включват и приходи от конкурсни проекти и програми, както и заплащане на услуги, осъществени към бизнеса.

477 изследователи колективите работят по 109 проекта, финансирани със средства от бюджетната субсидия в областта на растениевъдството, устойчивото управление на ресурсите и селските райони, животновъдството, рибарството и аквакултурите, безопасността и качеството на храните. 37 проекта са финансирани от международни конкурсни програми, 71 се разработват от колективите на ССА по конкурсните програми на фонд „Научни изследвания“.

Начева обяви, че предстои да се проведе Четвърти международен конгрес по зелени биотехнологии, организиран от ССА, под егидата на министъра на земеделието и храните.

Тя завърши с изготвения през последната година проект на стратегия за научноизследователска, научноприложна, иновативна и внедрителска дейност в ССА за периода 2024-2030 г. „Тази стратегия очертава средносрочния план за системни действия в сферата на аграрната наука за този период“, каза Начева, уточнявайки, че неговото обсъждане и приемане ще се случи до края на следващия месец.

Leave a Comment