На Месомания демонстрираха нов вид свинско месо – „Черен ангел“

То е получено от кръстоска на изчезващата Източнобалканска свиня с родителски стада на „Голямо Враново“

Като част от Дни на българското месо, първият ден на Месомания 2024 започна с премиера на нов вид свинско месо Черен ангел“, създаден от кръстосване на автохтонната порода „източнобалканска свиня“ с друга традиционна порода. Получената суровина е още по-крехка и сочна, запазвайки качеството си при всякакъв вид термична обработка. Тя вече е в производството на Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“, Русе и беше представена от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България и проф. Десислав Балев – зам.-ректор на Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив.

Идеята за създаването на новия хибрид възникнала преди 7-8 години, когато чумата по свинете доведе до унищожаването на голям брой животни. Най-засегната, до изчезване, е старата българска местна порода „източнобалканска свиня“, отглеждана в ограничени райони в Странджа Сакар и малка част от Дунавската равнина. Тогава в „Голямо Враново“ решили да се опитат да възродят породата, като използвали родителски стада за кръстосване с други породи, запазвайки и използвайки качеството, което притежава месото на източнобалканската свиня. И ето как от дефекта, се получил ефект.

Хибридното месо е с фина и деликатна мраморна структура, съдържаща вътрешномускулни мазнини, с което се запазва сочността и крехкостта му при термична обработка. В това се убедиха десетките професионалисти, журналисти и ценители, които се стекоха в една от семинарните зали на Интер Експо Център, за да наблюдават демонстрацията по транжиране на шеф Лъчезар Лачев.

МЕСОМАНИЯ е най-голямото изложение на месни продукти и производители от цялата страна, част от петте международни хранителни изложения в Интер Експо Център – „Пътят на млякото“, Булпек“, „Интерфууд & дринк“. Организатор е Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment