Руският летовник харчи у нас от 1000 до 5000 евро

5-годишни визи за туристите от Русия и Турция иска браншът

Руският турист харчат между 1000 и 5000 евро при почивката си в България. 80 процента от тях предпочитат ваканцията Черно море плажна море, но като пристигнат тук отделят време да разгледат и българските манастири. Турските туристи проявяват повече интерес към зимните курорти. Предварителните данни показват 4 – 5% ръст на гостите по Черноморието през този сезон, каза пред БНР председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Визите за рускоговорящите и турските туристи да станат многократни, например за 5 години, предлага Рагин. Ако браншът заделя и по 1 процент от приходите си за реклама, след 5 години постъпленията в туризма ще се удвоят. Според него ако правителството наложи тези антикризисни мерки, още от догодина ще имаме 10% повече летовници.

„Ако ни се помогне с реклами и с визи, може да направим 30% годишната заетост, а нашата цел е поне 40%. Ако успеем да го направим 40% с външна реклама и с визите, това значи – след 5 години да удвоим прихода от туризъм и да увеличим оборота и гостите двойно“, заявява Рагин.

 

Leave a Comment