Как да запазим гроздето до зимата
Най-дълго издържа, ако откъснем чепките с част от лозовата пръчка и я потопим в шише с вода
Десертното грозде може да се запази до Коледа и дори чак до пролетта на следващата година, твърдят хора, които са пробвали различни методи.
Дали гроздето ще се съхрани дълго, зависи от неговия сорт, но също и от редица други особености. Важно е чепките, предназначени за съхранение да се откъснат, когато не е валяло скоро и не са били правени поливки. Гроздето трябва да е сухо, добре узряло и рехаво. Сортовете с плътно подредени зърна не са добър вариант. Ако лозето не е било торено с азотни торове, гроздето ще се запази по-дълго.
Най-масово прилагания начин от нашите дядовци е подреждането на чепките върху опънат тел в чисто помещение, което използвате, за да складирате зимнина. Салкъмите се закрепят като се използват най-здравите им горни разклонения. Когато гроздето виси, то съхне равномерно и това забавя процесите на загниване. Важно е са осигурите ежедневно проветряване на помещението.
Ако чепките се съхраняват в щайги, те трябва да са подредени на един ред и да се обръщат отвреме навреме, за да се предотврати загниването.
Най-дълго – до пролетта, издържат чепки, откъснати заедно с лозовите пръчки. Ако пръчките се поставят в шишета с вода, така че салкъмите да висят надолу, гроздето не губи сочността си в продължение на месеци. Водата в стъклото поддържа клетките на плода жизнени и той има вид на току-що откъснат. Във Франция наричат този начин на съхранение „методът на Томри“.
В малки количества грозде може да се съхранява и в някакъв шупливи материали като сух пясък, трици, дървени стърготини и други подобни. Ако гроздето се зарови в тях, изпарението на водата от него намалява и свежестта на зърната се запазва за по-дълго време – до няколко месеца.
В някои южни райони на Франция, Италия, Испания, че и България съхраняването на грозде за известен период от време може да стане и на самата главина. В България в района на Петрич и Сандански може да видите, че до късно на главините и по асмите се оставя грозде от местните сортове. По този начин обаче то може да издържи до настъпването на студовете.