Преглед на зърнените пазари по света през август

България изнесе пшеница за Испания, Сирия, Либия и Португалия
Резки движения на цените на се очакват през септември

Николай Вълканов, Институт за пазарна икономика

Царевица, пшеница, слънчоглед – производство и търговия

пшеницаИма основания да се смята, че низходящият тренд при зърнените култури е близо до дъното и цените ще се стабилизират на нива, близки до сегашните. Реколтата в Европа и Черноморския регион вече доби ясни очертания. С интерес очакваме резултатите от обиколката на Pro Farmer в царевичния пояс на САЩ, от където ще получим добър ориентир за действителното положение с реколтата от царевица. Засега изглежда, че в източната част на царевичния пояс реколтата може и да не бъде толкова голяма, колкото се очакваше по-рано. Времето е много сухо и ако се задържи такова още дълго, може да понижи резултатите и да създаде условия за леко покачване на цените.

Във всеки случай резки движения, в която и да е посока през септември са слабо вероятни. Възможно е временно поскъпване при американската царевица както заради възможните допълнителни ревизии на реколтата надолу, така и заради очакваното закриване на късите позиции нахедж-фондовете и отварянето на дълги такива. Очертаващите се валежи над царевичния пояс през следващите десет дни обаче, ще окажат натиск на цените надолу, така че ефектите вероятно ще се уравновесят.

Като цяло пазарните фундаменти остават стабилни – очаква се рекордна реколта от пшеница в света, като по-слабите от очакваното данни за Русия са напълно компенсирани от отличните резултати в Казахстан и Украйна. Възможно е и жътвата в Сибир, която едва сега започва, да подобри общите резултати на страната.

Произведената царевица ще бъде с над 11% повече спрямо миналата година, като по-голямо предлагане се очаква и в Черноморския регион – Украйна е на път да се превърне във втория най-голям износител на царевица след САЩ през тази година.

С 12% повече слънчоглед се очаква в световен мащаб през 2013/2014 г. Три четвърти от увеличението се дължи на повишеното производство в Черноморския регион, което вече дава отражение в цените. Украйна продава на USD 370/тон при условия FOB, което отговаря на приблизително 475 лева от място.

Избрани пазари

САЩ: Втори пореден месец оценката за реколтата от пшеница в САЩ на Американското министерство на земеделието (USDA) е ревизирана нагоре. Повишен е и експортния потенциал с 25 млн. бушела. Цената на производител според USDA ще се движи в диапазона USD 6,40-7,60/бушел през пазарната 2013/14 г.

Преходните запаси и потреблението на царевица са ревизирани леко надолу, за да отразят ревизираната прогноза за производството и планираните, но незасяти площи. Времето в САЩ е сухо и горещо над царевичния пояс, което вече създава леки опасения на някои места. През следващите десет дни обаче се очакват дъждове, които ще подобрят условията при царевицата. Прогнозната цена на производител според USDA ще се движи в диапазона USD 4,50-5,30/бушел.

Сериозно раздвижване се наблюдаваше при соята, която определено се откъсна от дъното и се покачи с над 9% през втората итретата седмица на август. Соята страда от сухото време, но процесите все още не са необратими и достатъчно дъжд през идните седмици може отново да обърне тренда. Цената на производител според USDA ще се движи между USD 10,35-12,35/бушел през пазарната 2013/14 г.

Европа: Strategie Grains повиши прогнозата си за реколтата в Европа. Произведените количества пшеница се очаква да достигнат 142,3 млн. тона, благодарение на по-добрите условия в Германия, Полша и Унгария. От това количество 134,2 млн. тона се падат на меката пшеница.

Към втората седмица на август жътвата в основните производствени райони в Европа се развива както следва:

• В Обединеното кралство са ожънати 5% от площите с пшеницата, 75% от ечемика, 30% от рапицата и 10% от овеса.

• В Германия жътвата на зимния ечемик е приключена както и 45% от меката пшеница.

• Във Франция е ожъната 50% от пшеницата като в Северна Франция добивите варират между 8,5-11,5 тона от хектар (съдържание на протеин – 11-11,5%). Реколтата от жито се очаква да достигне 36,1 млн. метрични тона без твърдата пшеница. Очаква се да бъдат прибрани също 4,4 млн. тона рапица и 15,6 млн. тона царевица.

Цената на ноемврийската пшеницата на борсата в Париж продължава спада си вече пети месец, като малките дневни колебания не са в състояние да обърнат тренда. Анализаторите все още не бързатда обявяват, че достигнатите EUR 182/тон са дъното.

Русия: Към 15 август са ожънати малко над 40% от планираните площи, а прибраното зърно се изчислява общо на 49,5 млн. тона. От тях 34,7 млн. тона са пшеница (при 46% ожънати площи), 8,4 млн. тона ечемик (при 42% ожънати площи). В република Адигея – част от Краснодарския край, е започнало прибирането на слънчогледа и царевицата. Също така на места е започнало засяването на зимна рапица.

За месец и половина от началото на новата пазарна година (от 1 юли до 15 август) Русия е изнесла 4 млн. тона зърно по данни на Министерство на земеделието или с над една трета повече спрямо същия период на миналата година.

Очаква се страната да произведе малко над 90 млн. тона зърно, което означава експортен потенциал от 18-20 млн. тона. Реколтата ще е по-ниска от очакваните 95 млн. тона заради променливите климатични условия, които съпътстваха кампанията. Въпреки това, добивите остават с над 15% по-високи спрямо 2012/13 г.

Цената на пшеницата се успокои през последните седмици като офертите са за USD 227/тон при условия FOB за фуражната пшеница.

Украйна: Към 15 август са ожънати 32,5 млн. тона зърнени и бобови култури. Прибирането на пшеницата практически приключи с добив от 22,7 млн. тона. Прибран е и зимният ечемик в размер на 3 млн. тона. Приключи и прибирането на пролетната пшеница и ечемик.

В южната част на страната започна жътвата на слънчогледа при средни добиви от малко над 1 тон от хектар. До момента са прибрани 19 000 тона слънчоглед.

В някои райони на страната фермерите започнаха засяването на зимна рапица.

Цените на основните зърнени култури се стабилизираха през последните три седмици. Преизчислени в българска валута на вътрешния пазар хлебната пшеница ІІІ клас се предлага на цени средно от 276 лв./тон при условия EXW (от място). Цените за износ при условия FOB се успокоиха на нива от USD 247/тон за хлебната, USD 226/тон за фуражната пшеница и USD 245/тон за ечемика, а царевицата продължи да се понижава и достигна USD 190/тон.

През пазарната 2013/14 г. Украйна се очаква да стане най-големият износител на зърно след САЩ. Нарастващите площи с царевица и очакваната добра реколта вероятно ще наредят страната до Бразилия и Аржентина по потенциал за износ. Понастоящем той се изчислява на над 18 млн. тона спрямо 13,5 млн. тона през миналата година.

Украйна е изнесла над 2 млн. тона зърно за месец и половина от 1 юли досега, от които 792 хил. тона пшеница, 843 хил. тона ечемик и 407 хил. тона царевица.

Украйна наложи забрана на износа и транзита на руско зърно от районите на Сибир, Северен Кавказ и Южната федерална област, заради регистрираните случаи на шап.

Румъния: Жътвата на пшеница в Румъния е практически привършена. Страната се радва на една от най-добрите реколти запоследните години в размер 7,3 млн. тона (с 40% повече спрямо миналата година). Две трети от реколтата е с фуражно качество, а една трета ще е мелничарска. Прибран е и зимният ечемик, който достига 1,5 млн. тона – най-високото постижение от 23 години насам. Голямото предлагане на пшеница и растящата конкуренция в Черноморския басейн понижиха цената до EUR 133-136/тон за фуражната и EUR 143-148/тон за хлебната пшеница.

БЪЛГАРИЯ

Жътвата на пшеницата приключи. При 99,12% прибрана пшеница може да се прогнозира, че тази година реколтата ще надмине 4,8 млн. тона, което е рекорд от осем години насам.

Търговията през август беше особено активна в Северна България. На 18 август от пристанище Варна отплаваха 82 хил. тона пшеница с предназначение за Сирия, Либия и Португалия. Три дни по-рано 29 хил. тона отплаваха за Испания. Само за м. юли – първият от новата стопанска година, са изнесени 538,7 хил. тона пшеница по данни на Национална служба по зърното. Цените плавно се понижаваха от началото на кампанията като през последните дни се наблюдава известно успокоение. През Софийска стокова борса бяха изтъргувани 1200 тона хлебна пшеница ІІ-ра Б група с незабавна доставка при условия DAP (закарана на място) на цена от 272 лв./тон на борсовите сесии от 14-16 август. През седмицата, започваща на 20 август, бяха регистрирани сделки в страната от 280 лв./тон. Прогнозите за развитието нацената на пшеницата са разнопосочни. Цената има потенциал за ново леко понижение с излизането на царевицата на пазара, ако при последната всичко е наред.

Приключи жътвата на зимния ечемик. Реколтата достигна 696 хил. тона при среден добив от 3,77 тона от хектар. Изнесените количества за първия месец от новата пазарна година са 162,3 хил. тона. Към момента за културата няма пазар – очите на всички са насочени към слънчогледаТърговията започна от 510 лв./тон, купено от място, но бързо падна под 500 лв. През третата седмица на август цените варираха между 460-500 лв./тон. Нагласите са за допълнително понижение.

Състоянието на царевицата от късните сортове може да се влоши значително, ако в скоро време не паднат дъждове. Такива обаче не се очертават в близките 10 дни. Слаби превалявания (до 4 мм) ще има единствено над областите Добрич, Русе и Силистра през нощта на 28 срещу 29 август. Първите прогнози за цената на царевицата от новата реколта са в диапазона 200-220. лв./тон.

Leave a Comment