Англия отряза българи и румънци за земеделска работа

на бригадаКрай на брането на ягоди в Англия! Британският министър на миграцията Марк Харпър е заявил вчера в Парламента, че от декември се закрива схемата, по която краткосрочни мигранти от България и Румъния извършваха земеделска работа във фермите на острова. Срокът на пребиваването на работниците беше максимум шест месеца. Министър Харпър е обяснил, че с ограничаването на чужденците в земеделието се търсят начини да се помогне на безработни британци да започнат такава работа. Българите и румънците, които се трубят в британските ферми са 21 250. Те прибираха около една трета от реколтата, пише в. „Гардиън“.

Служители по миграционните въпроси от британското вътрешно министерство са предупредили, че ако не бъде продължена схемата, плодовете и зеленчуците рязко ще поскъпнат.

Харпър уточнил, че в момента местните фермери набират около половината от берачите си от Полша и други източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, и около една трета от Румъния и България.

Консултативната комисия по миграцията предупреди, че ще има недостиг на разполагаема сезонна мигрантска работна сила, което ще увеличи разходите за труд и ще доведе до скок от 10-15 процента на цените в супермаркетите. Очаква се румънци и българи да бъдат привлечени от по-високо платена работа в градските райони.

Leave a Comment