Иван Тотев: Догодина ще направим първа копка на „Коматевско шосе“

Политическото противопоставяне пречи да променим качеството на живот и средата, в която живеем

В четвъртък, 19 септември, стана ясно, че областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов е оспорил в съда решението на Общинския съвет на Пловдив за изтеглянето на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 30 милиона лева. Този акт спира за неизвестно време инвестиционната програма на общината, която предвиждаше основен ремонт на бул. „Руски“, на павираната отсечка на „Коматевско шосе“, на част от бул. „Шести септември“, а също така и изграждане на Северната тангента на града. Най-спонтанна и остра бе реакцията на жителите на квартал „Коматево“, които предупредиха, че ще се организират за протести. По този повод АгроПловдив потърси за коментар кмета на Пловдив Иван Тотев. 

Иван Тотев, кмет на Пловдив Г-н Тотев, стопирането на генералните улични ремонти в Пловдив в Административния съд разгневи пловдивчани. Особено ощетени се чувстват жителите на квартал Коматево, които инициират подписка срещу областния управител Венцислав Каймаканов. Причината е, че асфалтирането на „Коматевско шосе“ отново се отлага. Какво ще ги посъветвате?

Хората трябва да знаят, че ние ще се борим до края за реализирането на този проект. По време на предизборната кампания ходих в Коматево няколко пъти. И тогава много ясно си спомням един човек, който стана и каза: „Каквото и да ни говорите, за нас номер 1 е пътят, номер 2 е пътят и номер 3 е пътят. Така че аз имам морален ангажимен към квартала. Над 150 000 лева вече са дадени за изработването на технически проект на шосето. Нещата са такива, че в момента ние отиваме пред Административния съд и смятаме, че там ще докажем нашата правота и ще продължим по реализирането на проекта. Обещавам на всички жители на Коматево и не само на тях, но и на всички пловдивчани, на хората от Първенец също, че през следващата година ние ще направим заедно първа копка на новото шосе. За мен като кмет това е важно и смятам, че не би трябвало да си позволяваме това политическо противопоставяне, което пречи да променим качеството на живот и средата, в която живеем. Гласът на хората трябва да бъде чут.

 Казахте „първа копка през другата година“. Кога виждате края на съдебния процес?

Нашите срокове за започване на ремонта бяха за март идната година. Сега вече не мога да кажа кога ще се случи. Ако съдебното решение бъде обжалвано пред Върховния административен съд, става съвсем непредсказуем краят на съдебната фаза. Срокът за изпълнение на проекта също в момента не е ясен. Зависи от мното неща – дали ще е затворена цялата отсечка или ще осигурим преминаване първо по едната летна, после по другата. Но, който и вариант да изберем, отсечката не е дълга – само 2.5 километра. Така че за шест месеца би трябвало да се справим.

Проектът предвижда ли разширяване на шосето?

Проектът, който община Пловдив възложи, е за четири ленти на движение, с велоалеи, с тротоари. Това е крайният вариант, но изпълнението ще е на два етапа. На първия етап шосето ще се асфалтира и ще е с две ленти в съществуващите габарити, с тротоари и велоалеи отстрани. А когато отчуждим прилежащите земи, ще започнем втория етап, при който то ще стане с общо четири ленти. Това може и да не се случи през този мандат, но така или иначе шосето ще е подготвено, за да може лесно да извършем разширението, когато процедурите по отчуждаването приключат.

 

Leave a Comment