Доган не иска да е обвинител и ищец срещу Енимехмедов

Почетният председател на ДПС изпрати болничен лист, Октай държи той и Лютви Местан да бъдат разпитани

Октай ЕнимехмедовАхмед Доган се отказа от правото си да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец срещу Октай Енимехмедов. Това стана ясно на днешното заседание на Софийски градски съд. Енимехмедов е обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС и ако бъде признат за виновен, ще получи присъда между 10 и 20 години затвор.

На 19 януари Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към слепоочието на Доган, докато той изнасяше доклад, натисна спусъка три пъти без оръжието да се задейства, след което бе пребит изключително жестоко от делегатите на партийната конференция.

В молба до съда Ахмед Доган е изразил желанието си да не участва в делото като частен обвинител, като по този начин той се отказва и от граждански иск срещу Октай. Решението на Доган идва, след като на 11 септември се е консултирал с адвокати за правата си.

Почетният председател на ДПС е представил и болничен лист, с който оправдава неявяването си в съда. Днес Доган трябваше да бъде принудително доведен и разпитан от съда като основен свидетел на обвинението.

Подсъдимият Енимехмедов заяви пред съда, че държи на разпита на Доган. Той иска още да бъде разпитан и настоящия председател на ДПС Лютви Местан. Съдът ще зададе въпроси  и на секретаря на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъкойто пръв се притече на помощ на Доган при нападението. Като свидетели са призовани и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, депутатът Рамадан Аталай и новоназначения зам.-министър на инвестиционното проектиране – Джейхан Ибрямов, в качеството му на бивш председателствал на младежкото ДПС, на чийто сбирки е ходил и подсъдимия Енимехмедов. Охранителите от НСО също ще бъдат разпитани от съда.

Показания ще даде и Метин Енимехмедов, брат на Октай.

 

 

Leave a Comment