Кабинетът запазва 10% плосък данък, налога върху депозитите и останалото „а ла Дянков“

Преференциите за младите семейства ще останат, ако и чуждите новодомци се възползват от тях, заяви финансовият министър Петър Чобанов

Петър ЧобановОбещаното от премиера Пламен Орешарски и от БСП въвеждане на семейно подоходно облагане се отлага. Догодина се запазва всеобщият данък от 10%, остава също така и наложеният с много съпротива данък върху лихвите по банковите депозити.

„Засега няма консенсус между синдикати и работодатели за необлагаемия минимум, това е много сериозен ресурс и не смятаме да предприемем подобна мярка“, заяви цитиран от dir.bg финансовият министър Петър Чобанов след заседание на Тристранния съвет.

Според него данъчната система в опростения ѝ вид функционира добре и мерките трябва да се насочат към заздравяването ѝ.
Работодателите са против промени в данъчните ставки и въвеждането на необлагаем минимум, посочи министър Чобанов.Въпреки, че държавата има нужда от увеличаване на приходите в бюджета, се отлага и предложението за увеличаване на данъка върху дивидента от 5 на 10 процента.

За поисканото от синдикатите въвеждане на семейно подоходно облагане, министър Чобанов заяви, че „вратата не се затваря, а остава за решаване на по-късен етап“.От данъка върху лихвите по депозитите се очаква ресурс от 90 млн. лв., така че и той няма да отпадне. Финансовият министър съобщи, че ще започнат проверки дали банките правилно прилагат тази мярка. Целта е тези средства да се използват и догодина, например за образование, добави той.

Няма и консенсус за увеличаване на минималната работна заплата. Работодателите са „против“, а синдикатите „за“. Тази година МРЗ вече е била повишавана, припомни Чобанов. Догодина ново увеличаване ще бъде обсъждано със социално-икономическите партньори, каза още министърът на финансите.

Синдикатите са категорично против отпадането на данъчната преференция на младите семейства с ипотечен кредит.Данъчното облекчение за млади семейства се ползва от 2009 г. Чрез него брачните новодомци плащат по-малък данък, тъй като облагаемият годишен доход им се намалява с размера на лихвите по изтегления ипотечен кредит.
МФ обаче предложи преференцията да отпадне заради открита процедура по нарушение на европейското право.

Чобанов заяви, че министерството е склонно да обмисли запазването на преференцията, но тя трябвало да се разшири и да важи за чуждестранни лица.

Leave a Comment