Чушки на конец
Изберете червени, дълги и прави пипери, нанижете ги през дръжката на връв и ги оставете да съхнат на открито, но защитено място
Тържищата и пазарите са направо червени от толкова много пипер, струпан в кашони, щайги и чували. Няма да е така всеки месец, затова се възползвайте докато го има, и докато конкуренцията го държи в прилични цени. Направете си за зимата селски гердан от чушки. Така за Бъдни вечер ще можете да сложите на трапезата деликатеса „пълнени чушки с боб“ (виж рецептата по-долу). По аромат и вкус сушените чушки надвиват
замразените и консервираните.
За целта трябва да изберете червени пипери, които да са прави и дълги. Не е добра идея да напазарувате месести сортове, защото по-трудно съхнат.
След като си осигурите материала, вземете една по-дебела игла с широко ухо, пъхнете як конец и започвайте да нанизвате чушките през основата дръжката. Как ще ги сложите да съхнат, зависи от мястото, с което разполагате. Може да са като гроздове, а може и като гердан на няколко реда.
Пиперът иска проветриво място, за да изсъхне, затова е най-добре да се остави на открито място, но да е под сушина, така че дъждът да не го мокри.
А ето и рецептата за пълнени чушки с боб:
Продуктите са 12 сухи чушки, две чаени чаши сварен боб, една глава кромид, червен пипер, сминдух, чубрица, сол и олио.
Първо подготвяте чушките като ги заливате за около 15 минути с гореща вода, за да омекнат. След това отрязвате дръжките им и ги изтръсквате, за да паднат семената.
Половината от сварения боб пасирате. Нарязвате кромида на ситно, и заедно с олиото и подправките го оставяте да омекне на огън с малко вода от сварения фасул. След това изсипвате пасирания и фасула на зърна и разбърквате добре и после пълните чушките. Нареждате ги в тепсия с олио и малко вода и ги запичате. Вкусът на гозбата ще се подобри още повече, ако преди да поставите тавата във фурната покриете чушките със смлени домати, подправени с риган, захар и сол. Cheapest replica watches Replica Handbags