Абсолютният минимум на ЕС е България – 970 евро на човек

На най-новия член на съюза – Хърватия, се полагат почти двойно повече средства заради по-високия ѝ БВП

Йоханес ХанБългария получава абсолютния минимум от средствата в структурните фондове на Европейския съюз. За следващия програмен период (2014-2020 г.) на всеки български гражданин се полагат по 970 евро. За сравнение, на румънците се падат  по 1016 евро,  на всеки жител на Полша – по 1880 евро, на всеки унгарец – по 2055 евро, на естонците по 2600 евро. Дори и на хърватите, които влязоха последни в ЕС, им се полагат почти двойно повече от нашите средства – по 1870 евро. Макар и доказано най-бедната в Евросъюза, България получава най-малко на глава от населението от всички страни от Централна и Източна Европа.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан обясни пред БНР, че националните участия в структурните фондове се определят по сложна формула и регулация, обвързана с равнището на Брутния вътрешен продукт. Има и таван, според който никоя страна не може да получи от фондовете повече от 2,35 на сто от размера на годишния си БВП. „Така или иначе обаче средствата за България в следващия период ще се увеличат с 3 процента, което е добре – на фона на общото намаляване на парите за структурни фондове с 8 на сто“, заяви еврокомисарят.

Хан, който пристига утре у нас за срещи с президента, премиера и вицепремиера, който отговаря за еврофондовете, каза още, че вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече.

Европейската кохезионна политика, или политика на сближаване, има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни – тя обаче отпуска пари не според населението, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави.

Йоханес Хан похвали предишното правителство, че е създало структури, които са способни да усвояват добре средствата. „Ако погледнем данните – от 2009-а година насам имаше годишно усвояване от около 7 процента, това продължава и е първа стъпка в правилна посока. Сега обаче е нужно допълнително да се подобри капацитетът за използване на европейските средства, за да не се загубят много пари. В момента България е усвоила 35 на сто от средствата, това не е най-лошият резултат сред страните членки, но трябва да видим как да предотвратим загуби – в това има известен елемент на спешност“, каза еврокомисарят.

България е била сред първите държави, които са изпратили проект как смятат да изразходват средствата. Това го е направило служебното правителство на Марин Райков. „Ние направихме своите коментари и предложения, в момента сме в процес на обсъждане и този процес върви добре“, каза Хан. Според него най-важната задача сега е да се съсредоточим върху това как да използваме наличните пари така, че да се подобри икономическата ситуация, а оттам – и благосъстоянието на хората в България.

 

Leave a Comment