Швейцария гласува за 2035 евро минимална заплата

Днес в Берн инициаторите на референдума изсипаха 8 милиона монети

Днес в Берн инициаторите на референдума изсипаха 8 милиона монети

Швейцария ще реши с референдум дали да бъде въведена минимална държавна заплата за всички пълнолетни граждани, съобщи агенция „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“. Инициативен комитет настоява всички пълнолетни швейцарци безусловно да получават всеки месец доход от 2500 франка (2035 евро) от държавата. Целта е да се помогне на хората, останали без работа и източници на препитание.

Организаторите на референдума връчиха днес събраните над 100 000 подписа, необходими за насрочване на референдум. След това те изсипаха пред сградата на парламента в Берн 8 милиона монети от по 5 рапен – по една за всеки от гражданите на Швейцария.

Съгласно швейцарските закони гражданите имат право на собствени инициативи, с които обществото се съгласява или отхвърля. Страната обикновено провежда по няколко референдума всяка година.

През март бе подкрепен един от най-строгите в света режими за контрол над заплатите на ръководните кадри – сега вече мнението на акционерите за бонусите и обезщетенията има задължителна сила.

На 24 ноември тази година швейцарците ще гласуват дали месечното възнаграждение на шефовете в една компания да не надхвърля годишния доход на най-ниско платения й служител – т.нар. инициатива 1:12.
о

Leave a Comment