Човек на ДПС ще поеме фонд „Земеделие“. Кой?

Обсъждат се имената на Ализан Яхова и Велин Велев. Проблемът е, че и двамата са били клиенти на прокуратурата
трактори

Постът е ключов, защото разпределя милиарди от ЕС

Очаква се фонд „Земеделие“ да бъде поет от човек на ДПС. Все още няма ясен избор кой ще е той, но се знае, че ще е някой, който е запознат с работата във фонда и, нещо повече, който е бил на ръководна длъжност някога в структурата. Според депутати от БСП и ДПС, се обсъждат имената на Ализан Яхова и Велин Велев, съобщи mediapool.bg. Единственото, което може да отклони един от двамата от поста, е фактът че и Яхова, и Велев са били клиенти на прокуратурата.

След оставката на Румен Порожанов, заместникът му Васил Грудев пое временно фонда, а Димитър Греков обяви, че той е неговият избор за титуляр на „Земеделие“.  В понеделник министърът е насрочил заседание на управителния съвет на фонда, на което ще се вземе решение за назначаване на заместници на Грудев. В момента те са двама – Свилен Костов, който отговаря за директните плащания на площ, и Иван Капитанов с ресор „Държавни помощи“ и програмите САПАРД и „Рибарство и аквакултури“. Според устройствения правилник на фонда, те трябва да са четирима. Греков предлага да има и пети, който да се занимава с финансите.

Преди време земеделският министър съобщи, че изпълнителният директор ще се избере с конкурс, но твърдите очаквания са, че назначението ще е политическо и човекът ще бъде посочен от ДПС. Причината? Фонд „Земеделие“ управлява най-големите европотоци към България, а ДПС открай време държи диригентската палка в земеделието.

Ализан Яхова два пъти е била изпълняващ длъжността изпълнителен директор на фонда по време на тройната коалиция. Първият път тя стана и.д. след като през 2007 г. човекът на ДПС Асен Друмев бе обвинен, а впоследствие и съден за злоупотреби и неизгодни договори. Атанас Кънчев – следващият титуляр на поста при тройната коалиция, сам подаде оставка през октомври 2008 г., а през 2009 г. Яхова пое официално фонда до идването на ГЕРБ на власт. По времето, когато тя беше във фонда, гръмнаха едни от най-големите скандали, свързани с предприесъдинителната програма САПАРД. Заради злоупотребите Еврокомисията замрази плащания по нея, а европейската служба за борба с измамите ОЛАФ описа България като тотално корумпирана.

Велин Велев ръководеше дирекция „Прилагане на мерките за развитие на селските райони“, но през 2010 г. той и още петима служители на фонда бяха задържани при акцията „белите якички“ на прокуратурата. Акцията бе предприета след сигнал на ОЛАФ. Обвиненията срещу Велев и групата му бяха за злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. В обвинителният акт бе посочено, че групата изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони чрез сключването на консултантски договори с определени фирми, една от които се управлявала от братовчед на Велин Велев.

 

Leave a Comment