Провокатори опитали да пробият окупацията на СУ

Нов транспарант върху ректората: „Студенти изпитват държавата“

студентска окупацияГрупа провокатори опитали тази нощ да нахлуят в окупирания от студенти Ректорат на Софийския университет. Първо групата им обикаляла около сградата и скандирала неприлични и обидни думи, а после студентите, които са вътре разбрали, че се насилва една от вратите и взели мерки. Това разказаха тази сутрин по Нова телевизия двама от студентите. Между 50 и 60 души са преспали тази нощ в сградата на университета.

Преди провокаторите снощи пред СУ, вместо на площад „Независимост“, се събраха обичайните протестиращи от юни насам. Те блокираха за половин час кръстовището и обиколиха няколко пъти университета, като по този начин искаха да покажат, че пазят студентите и бдят над тяхната гражданска позиция.

Тази сутрин има нов транспарант върху ректората: „Студенти изпитват държавата“.

Борис Ангелов от „Ранобудни студенти“ се обърна към колегите си, които настояват да продължат учебните занятия, с думите, че лекциите се отучват. Той ги прикани да се включат в актуалната „лекция по гражданско образование“.

Румяна КолароваДоц. Румяна Коларова от Философския факултет също бе още от сутринта при университета. Тя се възмути на опитите да се придаде на окупацията фалшивия тон, че зад студентите стои ГЕРБ или друга политическа партия. Коларова обяви, че колегите ѝ са подписали декларация в подкрепа на „този публичен и достоен акт, организиран от студентите, независимо дали има шанс да бъде чут, независимо дали има шанс да се съобразят с него“.

Други преподаватели от СУ като Александър Антонов от Факултета по история, смятат, че окупацията е скандален акт. „Вие сте никои“, обърна се вчера той към студентите, които са вътре.

Утре от 14 часа в ректората ще се проведе Академичен съвет. Студентите са дали съгласие да допуснат преподавателите вътре в сградата.

Leave a Comment