28 октомври: Депесарският шут изхвърля СДС от властта

Филип Димитров бе нападнат от свои, бе обкръжен от агенти и в крайна сметка СДС изпусна властта

На 28 октомври преди 21 години Филип Димитров приключи кариерата си на премиер. Той поиска вот на доверие и на Филип Димитровтази дата Народното събрание го отстрани като министър-председател. Трудно извоюваната победа на СДС бе предадена след 13 месеца.

Народът, който доскоро пееше „Последен валс“, бе смаян.

Доган обясни ситуацията със силен „депесарски шут“. СДС никога не забрави това и както видяхме по-късно Ахмед Доган беше важен партньор на социалистите и царската партия. Но вече не влезе в политическите сметки на демократичните формации, родени по-късно.

На 28 октомври 1992 г. в БСП си честитят. А малко по-късно начело на държавата застава Любен Беров, който управлява с гласовете на БСП и ДПС, изпълнявайки програмата на СДС. Всъщност властта се поема от силовите групировки и първите олигарси.

Юристът Филип Димитров понесе много критика от приятели и неприятели за решението си да поиска вот на доверие от парламента. Никой премиер след него не пое този риск. Министър-председателят Димитров бе съборен със 120 гласа против неговото управление и със 111 – „за“. Основният въпрос, който мъчеше и седесарите на висока позиция, и обикновените симпатизанти, бе

защо Филип Димитров поиска този вот? 

Известно е, че след като спечели изборите през октомври 1991 г. „с малко, но завинаги“, СДС нямаше достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно. Тогава ДПС стана коалиционен партньор, като отказа министерски и други постове.

Най-важното, което Филип Димитров успя да стартира през мандата си бе връщането на земеделската земя и реституцията на градската собственост. Днес почти няма фермер в страната, който да не отчита, че връщането на земята в реални граници, което всъщност бе зададено от президента Желев, бе грандиозна грешка. Тя разби утвърдени структури и върна земеделието в ерата на ралото. Критиките и селските бунтове, организирани от председатели на АПК и ТКЗС, бяха залпови. Не те обаче накараха Филип Димитров да рискува с вота. Преди фаталната за СДС дата, имаше други събития и други прозрения.

През лятото на 1992 г. Константин

Тренчев, един от основателите на СДС, организира национална транспортна стачка

чрез синдиката „Подкрепа“, с която София бе блокирана. В нея се включват и структурите на КНСБ. Александър Йорданов, който в това време е председател на парламентарната група на СДС, пише в мемоарите си, че на 4 февруари, структури на Държавна сигурност организирали „активно мероприятие“. Лица, които са имали достъп до канцеларията на президента Жельо Желев, изнесли и предали на Доган списък с около 1300 агенти на специалните служби, които са заемали дипломатически постове. Твърдеше се, че Ахмед Доган е предал в турското посолство в София имената им. Това се разчу като аферата „Оня списък“.

Въпреки това в средата на лятото 1992 г. правителството на СДС стоеше стабилно – то оцеля след поискания вот на недоверие от БСП. На 24 юли той бе гласуван и Филип Димитров получи 130 гласа, тоест мнозинство, благодарение на партньора ДПС.

По-късно обаче Димитров бе

нападнат челно на „Боянските ливади“ от Жельо Желев

– първият лидер на СДС и президент тогава. Пресконференцията на Желев бе съкрушителна. Той отправи остра критика към правителството на Филип Димитров за това, че е обявило война на медиите, синдикатите, Българската православна църква, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Фактът, че критиките бяха публични, е смущаващ, меко казано. Не е ясно дали Желев и Димитров са говорели преди това лично. Не е ясно Желев своя образ на президент ли е утвърждавал с този ход или е „милеел“ за държавата. Или е смятал, че като посочи пред цяла България управленческите слабости на СДС, ще постигне по-добър ефект към поправянето им.

„Нападките срещу кабинета не престанаха, особено в медиите“, пише Александър Йорданов.

„Особено активен бе Тошо Тошев – тогава главен редактор на в.“Труд“

(днес на „Преса“) и както по-късно се оказа – съдържател на явочна квартира ползвана от ДС. Парадокс е, че агент с името Филип е един от тези, които убеждават Желев да атакува остро правителството на Филип Димитров. Това е неговият медиен съветник Валентин Стоянов.

 

„Боянските ливади“ водят до оставката на председателя на Народното събрание Стефан Савов. На 24 септември след вот на недоверие, Савов се отказва от поста, въпреки, че е спечелил с 1 глас. Той обяснява, че този глас е негов, и че не е морално да остане като председател. И напуска. Морален или не, този жест на стария демократ разбива един от фронтовете, на които СДС пази властта.

Повод за искания вот на доверие е акция на Бриго Аспарухов, тогава шеф на Националната разузнавателна служба. Това е т.нар. случай „Мишевгейт“ или „Македониягейт“. Той съобщава, че съветникът на премиера – Константин Мишев, води „тайни преговори“ в Скопие за износ на оръжие, а по този начин се нарушава ембаргото на ООН за страните от бивша Югославия. Нищо от това не беше доказано.

Филип Димитров на практика се оказа безсилен да ръководи страната

в среда от тайни агенти на Държавна сигурност,

част от които бяха внедрени в средите на СДС. Той нямаше никакъв предишен опит в управлението на държавата. Бе атакуван от свои – от „Подкрепа“ и от президента Желев. А в добавка получи и депесарския шут. Юристът управляваше страната в силно враждебна среда, в която още нямаше и помен от разсекретяване на досиетата на сътрудниците на ДС. Не знаеше на кого да се довери, не беше наясно с тайните механизми на властта, които пък БСП съвършено владееше. И в тази минирана джунгла Димитров реши да се ориентира и поиска вот. Отговорът беше ясен.

 

Leave a Comment