Др. Стойнев: „Южен поток“ ще открие 5000 работни места и ще рестартира икономиката

Заемът на БЕХ от „Газпром“ е с възможно най-добрите финансови условия – 22 г. изплащане, 5 г. гратисен период, нито лев от българския данъкоплатец

Инвестиционният проект „Южен поток“ ще рестартира икономиката. Той е толкова голям и значим, че ще даде министър Драгомир Стойневнеобходимия икономически тласък на страната, който не може да се получи само с поръчки и пари от ЕС. По проект трасето ще мине през 11 области и ще осигури над 5 хиляди устойчиви работни места. Това съобщи в „Неделя 150“ по БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министърът съобщи, че по време на срещите с шефа на „Газпром“ Александър Милер тази седмица са подписани два важни документа, с които вече е възможен стартът на „Южен поток“.  Първият касае т. нар. финансов модел, по който Българският енергиен холдинг /БЕХ/ ще получи заем от „Газпром“ за изграждането на проекта на българска територия. Заемът е в размер на 620 милиона евро и ще се погасява 22 години. Парите ще се усвояват поетапно по време строителството. Договорен е петгодишен гратисен период за изплащане – и за лихвата, и за главницата, от 2013 г. до изплащането на първите дивиденти. Договорено е докато няма реални приходи от дивидента,  БЕХ да не извършва плащане. Според министър Стойнев финансовите условия за България са възможно най-добри и изцяло защитават българския интерес. „Нито едни лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на „Южен поток“, заяви той

„България ще има само полза от този проект. Цената на газта за България ще поевтинее. Ще получаваме дивиденти. Ще се създадат работни места“, обобщи министър Стойнев.

Другата тема, по която руската страна не е искала да се говори е, че БЕХ и „Газпром“ ще дадат възможност на проектната компания „Южен поток“ да даде достъп на трета страна да използва газопровода. Това е важно, защото по този начин се спазва европейското законодателство, каза министър Стойнев.

Той припомни още, че предишното правителство бе договорило страната да получава едва на 15-ата година дивидент.

„Ние договорихме още от първата година ние да получаваме дивидент, нещо, което почти никоя държава не е договорила. Това е изключителен успех за България“, каза Драгомир Стойнев.

 

Leave a Comment