От агроминистерството искат повече базови български суровини в родните продукти

Една от целите на Министерството на земеделието и храните е да се повиши делът на базовите български суровини, използвани в производството. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на Кръгла маса на тема: „Българският хляб – храна, бизнес, политика”, която се проведе в столичният Интер Експо Център.

Заместник-министър Явор Гечев: Искаме повече базови български суровини в родните продукти

Заместник-министър Явор Гечев: Искаме повече базови български суровини в родните продукти

„Българският хляб е изключителен продукт, който се произвежда от висококачествена родна пшеница и поради тази причина заслужава доверието на потребителите”, каза зам.-министър Гечев. Той допълни, че всеки един български продукт трябва да отстоява позициите си, както на външния, така и на вътрешния ни пазар. Това е възможно да се случи само чрез взаимодействието между властта, производителите и преработвателите.

Зам.-министър Гечев каза още, че за подобряването на ситуацията в хранително-вкусовата промишленост е необходимо да се намали сивият сектор. В това направление е насочена и една от основните инициативи на МЗХ, която започна още през месец юли т.г. със създаването на междуведомствени контролни групи, които да проверяват за нарушения при вноса на хранителни и земеделски продукти в България. „Важно е да изместим фокуса на контрола към пунктовете, от където идва потокът от храни и суровини, защото когато те са вече в търговската мрежа е много по-трудно да се проследят и заловят”, допълни зам.-министър Гечев.

Leave a Comment