Сергей Станишев: Орешарски няма да подаде оставка

Има кампания за промиване на мозъците. Води се от някои медии, политици и от ГЕРБ
Наивно и глупаво е да се говори, че Моника управлява страната

Сергей Станишев„Орешарски все повече изглежда като твой гръмоотвод. Кажи ми, какво ще правиш ако някой ден той подаде оставка?“ Това бе един от важните въпроси, които тази вечер Кеворкян зададе на лидера на БСП Сергей Станишев. Отговорът бе моментален:

– Г-н Орешарски е самостоятелен. Не мисля, че ще подаде оставка.

– Добре, но ако все пак подаде?

– Не виждам основание да го направи. Натискът не е приятен. Но за 4 месеца кабинетът направи повече …

– … отколкото ГЕРБ за 4 години. Това не е вярно.

– В социалната сфера е абсолютно вярно.

Станишев смята, че това дали кабинетът ще изкара пълен мандат зависи най-вече от работата на министрите и премиера.

На въпроса защо преди изборите Сергей Станишев е обещал, че ще се състави програмен кабинет, а не го е изпълнил, лидерът на БСП възрази. Според него правителството в момента е програмно. Повечето хора от състава му не са членували в партията и не са били на ръководни постове в нея.  „Има хора, които не са били членове нито на БСП, нито на ДПС“, обясни председателят на левицата.

Той каза, че мандатът на Народното събрание и кабинета не зависят от „Атака“. „Няма сделка с тях.“ Волен Сидеров казал много ясно в началото, че ще направи всичко възможно, за да не се върне на власт Бойко Борисов. „Значи ви обединява омразата“, поиска да уточни водещият. Станишев отговори: „Бързо забравихме в какво живяхме четири години. Всички инакомислещи трябваше да бъдат смачкани и подчинени.“

Според Станишев в момента има кампания за промиване на мозъци, която се води от някои медии, от политици и от Борисов и ГЕРБ. Той предполага, че част от протестиращите не осъзнават, че обслужват интересите на ГЕРБ.

„Аз имам кауза и затова издържам на натиска“, посочи Станишев.

Той информира, че на път за Брюксел миналия месец, разговаряли с Бойко Борисов относно решението на парламента за мораториума върху земята. И двамата се съгласили, че то трябва да бъде отменено. После и двамата се разбрали да говорят – Борисов пред ЕНП, а Станишев през ПЕС, за българския проблем с бежанците и да потърсят солидарност и подкрепа.

Лидерът на БСП съобщи, че някои закони в нашето законодателство ще бъдат променени, така че да има контрол върху продажбата на земя на чужденци.

На въпроса Моника ли управлява страната, Станишев поиска да разбере кой е казал това. „Георги Първанов“, бе отговорът. Според председателя е наивно и глупаво да се говори така. И обясни, че два месеца преди да роди, Моника е лежала за задържане в болница. „Оттам ли е управлявала страната“, попита той. Станишев констатира, че е смущаващо, когато бивш председател на БСП и бивш президент говори същото, което говорят Борисов и Цветанов.

Кеворк Кеворкян изобщо не отвори дума за скандала с бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров, което няма как да се дължи на неговия непрофесионализъм. Нито цитира социологически проучвания за ниския рейтинг на Народното събрание и кабинета. Въобще не спомена за днешния многохиляден протест, който скандираше „оставка“ и за концерта, който течеше в момента. Пред сградата на Нова телевизия имаше протестиращи, които чакаха Сергей Станишев да излезе от медията, за да го освиркат.

Leave a Comment