Студентите окупираха парламента с жива верига

Софийският университет ще е свободен за занятия от утре, „Ранобудните“ се местят окончателно пред Народното събрание

Множество студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и от други висши учебни заведения, както и подкрепящи ги граждани, окупираха сградата на парламента за извънредното пленарно заседание днес.
Протестът е започнал мирно в 10,30 ч, но час по-късно се е стигнало до сблъсъци между полиция и протестиращи заради опита на студентите да направят жива верига около сградата на Народното събрание, съобщава БТА.

Студентите окупираха парламента с жива верига

Студентите окупираха парламента с жива верига

Протестиращите са се опитали да проникнат през полицейския кордон на няколко места, като при сблъсъците са пострадали няколко души, има и един задържан.Екип на Спешна помощ е оказал първа помощ на един пострадал, предаде „Фокус”.
Голяма част от протестиращите са се оплакали, че насилието на полицаите не е провокирано. Млад мъж с окървавена глава се е оплакал, че е бил ритан, блъскан и влачен по земята от полицаи.
Центърът на София е блокиран, по бул. „Цар освободител“ движението е спряно. В района на парламента има засилено полицейско присъствие.

В парламента депутати от ГЕРБ са поискали от Цветлин Йовчев или друг представител на МВР да обясни дали е имало бити протестиращи. Мая Манолова е обявила, че сигналът за бити навън от полицията граждани не отговаря на истината
Ръководството на парламента следи ситуацията отвън и, ако се налага, в пленарната зала ще дойдат представители на МВР. Тя е призовала гражданите, протестиращите, в т. ч. и студентите, както и депутатите да не провокират с действията си агресия.
След изказването на Манолова от ГЕРБ поискаха заседанието да бъде прекратено, докато премиерът Пламен Орешарски не се появи в зала. Предложението обаче е било отхвърлено и ГЕРБ са обявили, че напускат пленарната зала.

Пред „Дарик“ студентът от Историческия факултет Ангел Златков е заявил, че окупацията на Софийския университет ще падне от утре сутринта. Други университети обаче засега предпочитали да продължат с блокадата. Идеята на окупацията била да се събере подкрепа, е обясни Златков.
Въпреки че студентите обясняваха в последните дни, че ще продължат с окупацията до оставката на правителството, е било взето решение в крайна сметка блокадата в Ректората да бъде преустановена от сряда. Според Златков като форма на протест остава окупацията на парламента.

Leave a Comment