Китай може да инвестира в наша инфраструктура и еко проекти

Китай обяви мерки за развитие на сътрудничеството със страните от централна и източна Европа. Според разчетите България чака милиарди долари инвестиции от Китай за подобряване на инфраструктурата, бизнес средата и екоклиматa, пише Econ.bg.

Китай може да инвестира в наша инфраструктура и еко проекти

Китай може да инвестира в наша инфраструктура и еко проекти

Премиерът Пламен Орешарски вече замина. за Букурещ, където ще се състои втората Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай. Форумът се провежда на 25 и 26 ноември, а първата среща в този формат се състоя през април 2012 г. във Варшава.

На срещата китайската страна e обявила мерки за развитие на сътрудничеството със страните от ЦИЕ, между които отпускането на специална кредитна линия в размер на 10 млрд. долара за осъществяване на съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите и екологично чистите технологии.

Парите ще бъдат използвани и за създаване на инвестиционен фонд, както и за насърчаване на китайските предприятия да създават икономически и технологични зони в страните от Централна и Източна Европа и др.

Leave a Comment