Кой краде топлото у дома?

термографска снимка

Термографската снимка на ул. „Мусала“ 10

Кой краде топлото у дома? Отговорът на този въпрос е наградата, която ЕВН Топлофикация реши да подари на най-лоялните си клиенти в Пловдив, които живеят в центъра на града.

За целта дружеството направи термографско обследване на сградата на ул. „Мусала“ 10, в която живеят абонатите и подготви доклад по снимката. Тя е направена с термографска камера, която улавя невидимите за човешкото око топлинни потоци и ги преобразува в инфрачервени снимки – т. нар. термограми. Чрез тях разпределението на топлината се визуализира в цветове: светлите цветове отговарят на топли повърхности, а тъмните – на студени. По този начин ясно и точно се установяват местата и причините за загубите на топлинна енергия на една сграда или имот, което е най-добрата предпоставка за предприемане на ефективни енергоспестяващи мерки, обясниха от дружеството.

От снимката може да се видят сините и тъмносините петна, които са очевидно при входната врата на сградата, при най-ниските ѝ части, както и при покрива.

Колко струва тази полезна осведоменост? Тарифата на ЕВН Топлофикация е интересна с това, че намалява толкова повече, колкото по-голяма е постройката. За обследване на един вход цената 259 лева, а на повече от три входа пада на 209 лева с ДДС.

 

 

 

Leave a Comment