Държавата подкрепя създаването на хипермаркет за български стоки

Икономическото министерство ще подкрепи инициатива на сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес“ за изграждане на хипермаркет, в който да се продават главно стоки на български производители. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е уточнил по време на подписването на споразумението, че това не противоречи на на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени, предаде БТА.

Държавата подкрепя създаването на хипермаркет за български стоки

Държавата подкрепя създаването на хипермаркет за български стоки

Идеята за хипермаркет, в който да се продават само български стоки, е на сдружението, а от думите на министъра не е станало ясно в какво точно ще се състои държавната подкрепа за това начинание, нито къде ще е планираният магазин и кога ще започне да се изгражда.

Председателят на сдружението Лукан Луканов е заявил, че идеята все още е на ранен етап. Голяма част от търговските вериги са поели ангажимент до Нова година да има щандове за български регионални производители, е уточнил Стойнев.
Според него допустимата по европейското законодателство подкрепа от държавата към бизнеса се регламентира в европейския „Акт за малкия бизнес“.
В него се предвижда без нотификация да може да бъде предоставена държавна помощ до 200 000 евро на предприятие за три години и гаранции до 1,5 млн. евро за три години. По думите на Луканов досега нито едно българско предприятие не е получило подобна сума.

Leave a Comment