30 ноември: Родени са двама от най-оригиналните човеци – Чърчил и Марк Твен

Първият повежда Англия към победа през Втората световна война, вторият идва и си тръгва с Халеевата комета, но докато е на Земята, създава магически романи

Двама от най-оригиналните и харизматични човеци на земята са родени на 30 ноември – Уинстън Чърчил и Марк Твен.

Уинстън ЧърчилМакар че от смъртта на Уинстън Чърчил са изминали цели почти 48 години, именно той е личността, която гражданите на Обединеното кралство поставиха на първо място през 2002 г. в класацията на BBC „100-те най-велики британци“.

Освен че е бил два пъти министър-председател на Великобритания, единият от които през страховитата Втора световна война, Уинстън Чърчил е изтъкан от изключителен талант в сферата на литературата и изобразителното изкуство. Той е единственият премиер министър в света, който е получил Нобелова награда за литература „за своето майсторство в историческото и биографично описание, както и за брилянтно ораторство в защитата на възвишени човешки ценности“.

Речите му в годините на Втората световна война са вдъхновявали нацията и са създали в нея силен и непоколебим дух на победа без никакво никакво отстъпление. В едно от обръщенията си преди решителната битка на Хитлер с Британия, Чърчил казва: „… ще се бием във Франция, ще се бием в моретата и океаните, ще се бием с растяща увереност и растяща сила във въздуха, ще отбраняваме нашия остров, каквато и да бъде цената, ще се бием на бреговете, ще се бием на десантните площадки, ще се бием в полетата и по улиците, ще се бием в хълмовете, никога няма да се предадем!“ Заради тези думи, заради решенията, които е взимал като държавник, заради всичко, което е той, англичаните го боготворят. Когато на 7 май 1945 г. Чърчил казва пред множеството, събрано пред Уайтхол: „Това е вашата победа!“, хилядите под балкона му отговарят: „Не, твоя е!“

Стотици са картините в импресионистичен стил, както и портретите, които е създал великият англичанин. Той започва да рисува доста късно – след като е преминал 40 години, но до края на живота си не спира да се разтоварва и лекува с четката. Най-често платната му са маслени пейзажи. Рисувайки, Чърчил се бори с депресията, която го е преследвала през почти целия му живот.

Той умира на 24 януари 1965 г. на 90-годишна възраст след мозъчен удар – втори по ред. Първият го удря, когато за втори път е министър-председател – през 1953 година. Кралица Елизабет II лично го изпраща в последния му път на земята, а Великобритания е в дълбок и искрен траур.

Марк ТвенМарк Твен, всъщност Самюел Клеманс, е роден 39 години преди Чърчил – през 1835 година. Той е магическа личност, преследвана от беди.

Ражда се две седмици след като Халеевата комета приближава възможно най-ниско Земята и умира ден след като същата комета се връща по орбитата си отново близо до планетата. Впрочем, Марк Твен година по-рано е предсказал, че ще си отиде с нея. „Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“.

В живота си Марк Твен е преживят смъртта на брат си Хенри, за която се обвинява докато е жив. (Хенри е започнал работа на параход по идея на брат си, но коритото избухнало и всички на него загинали.) После губи първородния си син. След това погребва две от трите си дъщери, а през 1904 г. го напуска и съпругата му Оливия. Писателят с едно от най-увлекателните пера на земята, минава и през финансово разоряване, от което го спасява приятелят му Хенри Роджърс, президент на „Стандарт ойл“.

Марк Твен заимства псевдонима си от капитана на парахода, на който е работел като млад. Съчетанието на двете думи се използва от моряците като термин, който указва, че дълбочината на реката е под нивото, при което е възможно плаването.

Първите му опити в писането са журналистически материали. Името му просто избухва сред четящите среди с разказа „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калверас“. Следват много пътувания, пътеписи, репортажи. Когато е на 41-годишна възраст, Марк Твен публикува любимата на стотици поколения „Приключенията на Том Сойер“. Четири години след това през 1881 излиза „Принцът и просякът“, а след още три „Приключенията на Хъкълбери Хин“. За този роман Хемингуей казва, че от него произхожда цялата съвременна американска литература.

Междувременно чудакът се увлича повече от прилично по изобретения. Никола Тесла му е близък приятел, а самият Марк Твен е създател на най-различни изобретения, някои от които са съвсем майтапчийски, като „заместител на тирантите“ и „самозалепвай се албум за изрезки“.

Марк Твен се увлича и по парапсихологията заради ясновидството си. Например месец преди брат му да се взриви на парахода, той сънува, че това ще се случи. После се влюбва в бъдещата си съпруга само като я вижда на снимка. Накрая предрича смъртта си година по-рано.

Маркт Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 година.

Leave a Comment