Плевнелиев: Хората няма да обикнат демокрация, дадена им наготово

Европейският съюз не е „голям брат”, който ви дава развитие, пари, магистрали, заявява президентът пред румънска телевизия

Росен Плевнелиев„Хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово“, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънската телевизия DiGi24. То е било излъчено в навечерието на националния празник на страната – Деня на обединението, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Европейският съюз не е „голям брат”, който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности“, казва българският президент. „Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции.”

Росен Плевнелиев се е спрял и на протестите у нас, като е посочил, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат.

„Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество – хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си”, посочва държавният глава, цитиран от БТА.

Относно регионалното сътрудничество между България и Румъния Росен Плевнелиев казва: „Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш. Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 км”, подчертава Плевнелиев.

На въпроса има ли „Студена война” между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция. По думите му, свидетели сме на исторически момент, в който ЕС не трябва да се проваля в усилията си да даде широка перспектива за тези страни, тъй като това би поставило под въпрос самия европейски проект.

Leave a Comment