Белгийска компания за растителна защита стъпва на нашия пазар

Белгийската компания за растителна защита Belchim Crop Protection („Белхим кроп протекшън“) откри своя търговска фирма в страната. Те залагат на обща логистика, вериги на снабдяване, маркетинг и търговски мениджмънт за Румъния, Молдова и България, обяснява за „Капитал” Франсоа Рикебор – търговски директор за Югоизточна Европа и координатор нови пазари на Belchim Crop Protection.

Белгийска компания за растителна защита стъпва на нашия пазар

Белгийска компания за растителна защита стъпва на нашия пазар

Догодина компанията ще предложи шест продукта на българския пазар, а през следващите пет години – нови шест. Компанията планира да достигне 5% пазарен дял за първата година, а през следващите пет – 15%. Това е заявил Даниел Божанов, ръководител на търговския екип за България.

Belchim Crop Protection е основана в Белгия през 1987 г. от Дирк Пютеман, който днес притежава 55% от акциите. В началото компанията развива бизнеса си на територията на страните от Бенелюкс, но сега оперира в 38 държави от Европа и Африка и се конкурира успешно с Bayer Crop Sciences, Syngenta и BASF.

Годишният оборот на Belchim за 2012 г. e над 301 млн. евро, а заетите в търговските отдели са 275. Корпорацията има и чуждестранни акционери — японската ISK Biosciences (която държи 25% от акциите) и американската FMC Corporation (с 20% дял). В тези две структури се извършва научноизследователската и развойната дейност и се създават новите продукти. Активните вещества в препаратите са собствени оригинални разработки на компанията, преминали през процедура по регистрация за употреба.

Пол-Ив Лантоен, главен директор на компанията обяснява, че те не прилагат класическия подход да произвеждаме пестициди и фунгициди изобщо. Ориентирани са към продукти за конкретни култури. Стремят се да бъдат близо до пазара, залагат на иновациите. Затова някои от техните предложения са се превърнали в стандарт за растителна защита. От компанията инвестират 2-3% от оборота си в полеви опити. Притежават 12 хектара опитно поле, в което се извършват над 2000 опита годишно.

Продуктовата гама на Belchim е адаптирана и към спецификата на всяка държава. Препаратите за страните от Бенелюкс например са насочени към картофи и зеленчуци, докато във Франция, Германия и Обединеното кралство те са предназначени за лозя, картофи, рапица и зеленчуци.

Най-новата линия в развитието на Belchim е производството на растежни стимуланти и регулатори за растенията, които могат да се използват и в биоземеделието. Разработките са дело на специалисти в дъщерната фирма BiPA. Те са в процес на регистриране пред българската Агенция по безопасност на храните. Преди няколко месеца Belchim е закупила един от най-големите заводи за производство на препарати за растителна защита в Индия – Deccan.

Leave a Comment