Агрометеорологът: Не се очертава дебел сняг през декември

Отрицателните температури няма да са фатални за житните

Надежда Шопова, агрометеорологХората казват “дебел сняг, голям комат”. Какво е значението на снега за зимуващите култури, очакват ли се валежи или не? С този въпрос АгроПловдив се обърна към агрометеоролога Надежда Шопова.

Какво е значението на снежната покривка за житните култури?

Безспорно, прави са старите хора, които свързват богатата реколта на зърно със снега. Снежната покривка има няколко много важни функции: осигурява топлина и защита на посевите от много ниските зимни температури; също така формира воден запас, с който обикновено растенията стартират пролетното си развитие. А и е важно преди товз да са спазени агротехническите срокове на сеитба и да са използвани качествени семена. Така снежната покривка ще се формира в периода на покой във фенофаза листообразуване-братене. Обикновено при нашите географски ширини повреди от зимно измръзване на цели растения не се наблюдава. Много рядко настъпват трайно ниски температури под минус 17 градуса без сняг, а на дълбочината на възела на братене температурата е около и малко под 0 градуса, което не е опасно. В последните години като че ли по-често се наблюдават повреди по листна маса, но в последствие растенията се възстановяват.

Как се развиват житните посеви тази стопанска година?

За жалост – при ограничени водни запаси. Есенните валежи не бяха достатъчни, за да обезпечат оптимално развитие на растенията. Въпреки това повечето посеви са редовно поникнали, има над 400 растения на кв.м. Към момента те са във фази 3-ти лист-братене, а средната им височина е 8-10 см.

Очакват ли се и кога валежи от сняг, които да формират покривка?

Доколкото има дългосрочна прогнози и информация от моделите, до края на годината в района формирането на трайна покривка е малко вероятно. Затова е важно да погледнем и какви температури на въздуха се очакват. Според наличните данни, няма да е твърде студено, като термометрите в района към края на месеца може да паднат до минус 7 градуса. И нека да не забравяме, че зимата едва сега започва. Сезонните прогнози декември-февруари не са категорични, но синоптиците очкват зима близка до тази от 2013 (малко по-студена), като е вероятно валежите да са по-малко.

 

Leave a Comment