Бойко Борисов: Ахмед Доган е важната фигура, всички останали са негова функция

30 пъти се обадих, докато ми бъде разрешено да участвам в сутрешния блок на Нова тв
Днес в 14 часа ще помоля парламентарната група на ГЕРБ, ако някой нещо го мъчи – да напусне

Бойко Борисов„30 пъти ми се обади програмния директор на вашата телевизия, за да участвам във вашето предаване.“ С тези думи на Бойко Борисов започна интервюто с него в сутрешния блок на Нова телевизия. А Ани Цолова и Виктор Николаев побързаха да насочат разговора към скандала с напускащите депутати на партия ГЕРБ.

„Не виждам нещо, което да ме тревожи“, каза Борисов. Според него ГЕРБ е в добра кондиция, а двамата напуснали депутати са под 2 процента от парламентарната група. „И 10-15 да станат напусналите, това няма значение за този парламент. И 10 човека да останем, ГЕРБ пак ще се яви на избори и пак ще ги бием.“

Лидерът на партията разкри, че е насрочил събиране на групата днес в 14 часа. На него ще помоли всеки, „ако нещо го мъчи“, да напусне. Той вметна, че вторият отцепник – Светлин Танчев, му е изпратил онзи ден SMS с думите, че уважава и обича лидера на ГЕРБ. Борисов му върнал съобщението с едно пожелание: „Успех“.

При други въпроси, свързани с отминалото управление на партията на Борисов, той заяви, че никога не е имало каквито и да било договорености с ДПС. „Имахме нужда да се приемат и гласуват новите закони и затова сме се държали коректно. Предоверихме се. Не сме нападали никого освен политиката на БСП при управлението на тройната коалиция“, обясни председателят. А по отношение на днешното управление, Борисов изригна: „Важната фигура в държавата е Ахмед Доган. Всички останали са негова функция!“

На въпроса той ли е „Б.Б.“ в „тефтерчето“ на Филип Златанов, бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси, Бойко Борисов отговори с въпрос: „Някой виждал ли е това „тефтерче“? Цитират го на части. Когато ми се цитират части, ставам мнителен.“

Лидерът на ГЕРБ обясни и друг стар скандал, който се рефрешна в последните месеци – митническата проверка в пивоварната в Мездра. Той заяви, че записите от разговорите му с тогавашния шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, е монтаж. „Когато се разбра, че Ангела Меркел е била подслушвана от американското разузнаване, никой не коментира какво е говорела тя, а защо САЩ подслушва германския канцлер“, даде пример за правилна реакция Борисов.

По повод информацията, че Волен Сидеров ще привиква Бойко Борисов в качеството си на председател на Комисията за борба с корупцията, партийният лидер не издържа и попита: „Къде ще ме разпитва? На Варадеро ли? В кръчмата в Брюксел ли? В Созопол ли? Когато спечелят изборите, тогава да ме привикват. Как ще се оставя да ме викат ТЕ? Как ще допусна Сидеров да ме“привиква“? ГЕРБ не е опозиция. ГЕРБ спечели изборите в страната и в най-големите градове. И точно затова не е естествена в момента политическата среда“, посочи Борисов.

В края на изтичащото време за интервюто, Борисов констатира, че телевизионните минути са пропилени, защото има 4-5 теми, които за важни за България, а до коментар по тях не се е стигнало. В последните минути той изброи сериозния конфликт между страната и Европейската комисия по повод газопровода „Южен поток“. За Седмия реактор на АЕЦ „Козлодуй“ Борисов потвърди, че ГЕРБ е водил разговори с „Уестингхаус“, но това не е означавало, че американската компания безусловно ще бъде избрана за доставчик на реактора. „Трябва да има конкурс и той да реши.“

Оставките в ДКЕВР Борисов обясни като следствие от два възможни натиска. „Или управляващите са ги накарали да не вдигат цената на тока, или са ги натиснали да фалират НЕК. НЕК в момента има половин милиард загуби и някой иска да я купи на безценица“, хвърли версията Борисов.

Той припомни, че правителството на Пламен Орешарски е взело до момента 4.3 млрд. заеми. „Въпросът вече е иска ли ГЕРБ да дойде на власт при този огромен заем и блокираните от ЕК проекти“, заяви лидерът на партията. В последните секунди успя да каже, че идеята на регионалното министерство да насочи средства от проекта за магистрала „Струма“ към изграждането на тунел под Шипка, е безумна. „Ако направят така, ЕК ще поиска да върнем 1 милиард, получен за „Струма“, защото не можеш да пренасочваш пари от един одобрен проект с отпуснати средства, към друг“, поясни Бойко Борисов.

 

Leave a Comment