За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години, показва национално представително проучване на агенция „Алфа рисърч“.

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка

„Протест“ е думата на отминаващата 2013 г. и според 40% от българските граждани тя е определена като описваща най-добре духа на изтичащата година.

Три топ 5 събитията на 2013-а година са и основните протести – гражданските протести срещу правителството на Орешарски (започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС), заемат 26%, февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%), отбелязват от „Алфа рисърч“.

За 27% от анкетираните пък думата „оставка“ е посочена като един от символите на 2013 г. от. За 16 на сто от хората „бежанците“ са запомнящият се знак на годината, сочи проучването.

Четири са основните причини за преобладаващо отрицателните оценки в края на годината – икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в правителството, външните оценки за ситуацията в страната, както и липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната работна среда и отсъствието на лични перспективи за развитие са в основата на желанието на 6,7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014 г., показва още изследването. Две трети от тях са на възраст до 30 г., а още 15 на сто – до 40 г. 26% от анкетираните са с висше образование и 48 на сто – със средно.

От „Алфа рисърч“ заявяват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще.

Партиите и политиците продължават да губят доверие, както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си скандали. БСП с 16,5% и ГЕРБ с 15,8% остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. НФСБ извлича дивиденти от скандалите в „Атака“ и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот – 3,5 на сто за партията на Валери Симеонов срещу 2,7% за тази на Волен Сидеров. ДПС (6,1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6,9 на сто).

Въпреки това, 38% от запитаните таян надежда за промяна към по-добро през следващата 2014-а, посочват от „Алфа рисърч“. Песимистите са 29%. Надеждите са концентрирани около три символа – „морал“, „избори“, „успех“. От постигането им до голяма степен ще зависи, дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече, за повече морал в политиката, отбелязват социолози.

Проучването е било проведено в периода 30 ноември – 8 декември, чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

Leave a Comment