Стефан Цанев: „Протестът на студентите е духовен протест, те са деца на свободата!“

„Не само, че подкрепям Ранобудните студенти гласно и негласно, аз ги наричам деца на свободата.Техният протест е духовен протест.Такъв е бил протестът на всички духовни водачи – те воюват за чистота на нравите, особено у управляващите, където покварата е тотална.“ Това е заявил българският драматург, поет и писател Стефан Цанев на срещата със студенти и преподаватели във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите днес в Пловдив, предаде Дарик.

Стефан Цанев

Стефан Цанев

„Протестът на Ранобудните е друг тип протест, защото социалният протест е на ниско ниво. Политическият протест пък е протест за свобода на словото и стремеж към властта“, е добавил Цанев.

Според него студентите не искат нито власт, нито пари. Те вероятно ще загубят битката, но въпреки това ще са постигнали промяна във властта, независимо от съпротивата на управляващите.

Стефан Цанев е сравнил студентите с богомилите. По думите му богомилите не са ерес, а пречистващо движение за нашата история. Както тогава те са се борили за чистотата на църквата, така сега студентите се борят за чистота в политиката.

Писателят е дал за пример с притчата за Мойсей, който извежда евреите от Египет. Той ги въртял в пустинята в продължение на 40 години. Хората се вдигнали на бунт и го попитали защо го прави. Отговорът на Мойсей бил, че ще ги върти дотогава, докато не умре и последният човек, роден в робство. Роденият в робство не можел да бъде свободен.

„Съпротивлявайте се повече, подчинявайте се по-малко“, е бил призивът към студентите, с който писателят е завършил своята среща с тях.

Leave a Comment