Д. Греков: Софиянец взима субсидии за 17 000 дка пасища, без да гледа животни

Готов съм да подам оставка, ако премиерът ми я поиска. В свидетелството ми за раждане не пише „министър“

Димитър Греков„Установихме човек, който е регистриран в центъра на София, не притежава нито едно животно, но стопанисва 17 000 дка пасища от държавния и общинския фонд. За тези площи той е поискал субсидии.“ Това съобщи в интервю за „Преса“ земеделският министър проф. Димитър Греков. Той уточнява, че това е законно, тъй като според правилата няма изискване да гледаш животни, за да получиш пасища и ливади. И допълва, че в доста случаи такива „стопани“ на пасища получават и допълнителни помощи, тъй като площите попадат в райони с природни ограничения.

С този фрапантен пример, министърът илюстрира необходимостта от

създаване на електронен регистър.

През 2014 г. ведомството ще започне работата по него. В момента данните за земеделските производители са разпръснати на различни места – в министерството, в Агенцията по храните, във фонд „Земеделие“. Заради това при плащане на субсидии и други помощи хората се оплакват от пропуски в регистрацията. Новият електронен регистър ще обедини събраната информация за земите, производителите и животните.

Министър Греков призовава „незабавно Агенцията по безопасност на храните и областните дирекции по земеделие да влязат в ролята си“, за да проверят

дали няма „виртуални стада“.

Да видят доколко обявеният брой животни отговаря на действителния. Защото животновъдите непрекъснато съобщават, че броят на добитъка намалява, а в същото време размерът на отпуснатите субсидии расте.

Проф. Греков планира догодина да направи структурни промени. Някои от агенциите към министерството ще станат дирекции. Той е изискал пълни данни за дейността на агенциите, за да може да се вземат правилните решения. Министърът предполага, че няма да се наложат съкращения в Агенцията по безопасност на храните, а само реформиране на някои от звената.

Селскостопанска академия ще стане автономна

научна организация, в която учените сами ще избират ръководителите. „Не е въпросът да направиш няколко публикации през годината, а да има приложимост на научните изследвания – нещо, което не се случва в последните години.“

Новата агенция по земята, която ще се създаде догодина, ще осъществява контрол върху покупката на земя от чужденци, разкрива министърът. Тя трябва да улесни комасацията и да реши проблема с т. нар. „бели петна“. „Всеки, който продава ниви, първо ще обявява намерението си в агенцията. Там пък ще има информация за българските фермери, които желаят да купуват парцели, за да окрупнят и уедрят блоковете си. Оксвен всичко останало, ще се изсветли и пазарът на земеделска земя“, казва министър Греков.

Той посочва, че

следващата Програма за развитие на селските райони

ще е с по-малко мерки, които обаче ще са с по-широк обхват. Формите за кандидатстване ще са опростени, а процедурите – ясни и прозрачни. „Във всеки момент ще се знае къде е проектът, на какъв етап е и ако е спрян, какви са причините за това.

Проф. Греков казва, че е бил запознат със слуха, че на 18 декември т.г. ще напусне министерството. „Готов съм веднага да подам оставка, ако премиерът ми я поиска. На моето свидетелство за раждане не пише „министър““, казва той. Неговото място като ректор на Аграрния университет се пази за определения четиригодишен мандат.

Leave a Comment