Ивайловград отдава пасища под наем за 5 г., животновъдите пак без предимство

Обещаните законови промени, чрез които  собствениците на животновъдни ферми, ще получават ливадите без търг, още не са гласувани

фермер на ливадаОбщина Ивайловград стартира от днес търг на всички ливади, пасища и мери на територията си. Наддаването за тях ще е явно, като началната цена е 8 лева на декар за година. Със спечелилите участници ще бъде подписан 5-годишен договор на наем.

През 2013 г. от Министерството на земеделието и горите неведнъж изразиха намерение през 2014 г. държавните и общинските пасища, ливади и мери да се отдават под наем само на животновъди. Браншът от години иска това, но до момента не е получил привилегията приоритетно да ползва тези земи, за да осигурява паша на животните.

Председателят на земеделската комисия в парламента проф. Светла Бъчварова увери през септември м.г., че още „тази есент“ще се гласуват промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Те трябва да дадат правото на животновъдите да стопанисват държавни и общински пасища, мери и ливади, без да се наддават в търгове. До момента обаче промените не са гласувани.

В свое интервю в последните дни на 2013 г. министър Димитър Греков даде пример със софиянец, който не отглежда нито едно животно, но пък е наемател на 17 000 декара пасища, за които получава европейски субсидии.

В условията за търга, обявен от кмета на община Ивайловград, не се поставя изискване кандидатите да са животновъди или земеделски производители. Единственото условие е да нямат задължения към общината.

Кметът не е в нарушение, тъй като законовите промени още не са гласувани в Народното събрание. Затова пък на 21 януари, когато ще е търгът в Ивайловград, победителите ще подпишат 5-годишни договори. И така местните животновъди няма да имат достъп до общинските пасища, ливади и мери до 2019 година.

Въпросът е дали и при други общини няма да се появят подобни търгове за пасища, ливади и мери, които да изпреварят промените на закона и да лишат животновъдите от обещаната им земя.

 

Leave a Comment