Българинът Петър Георгиев е одобрен за мисията до Марс

Българинът Петър Георгиев е получил одобрение за една от най-мащабните световни мисии – тази до Марс. Той е получил писмото с одобрението ден преди Нова година и може да стане един от късметлиите, които ще пътува сред звездите и ще живее там до края на живота си. Нашенецът е селектиран сред над 200 000 кандидати от цял свят, които се пресяват на няколко етапа.

Петър Георгиев

Петър Георгиев

Самият проект е един от най-мащабно замислените риалити формати. Участниците в него минават през непрекъснато пресяване. Проектът “Mars One” има за цел да осъществи експедиция до Марс през 2025 г. Планира се накрая да останат шест групи по четири човека, които да се борят за правото да отлетят на Червената планета и да прекарат остатъка от живота си в марсианско селище, което ще бъде построено предварително посредством специална техника.

Петър Георгиев, който в момента живее във Великобритания, научава за проекта на холандската компания Mars-One преди четири месеца и решава да подаде документите си за участие. По същото време той има проект за разработка на летателен апарат и търси варианти за сформиране на екип. Докато търси в интернет, научава за Mars-One. Без много да се колебае кандидатства. Изпратили му въпросник и преминал през психотест.

Модулите, в които ще живеят одобрените кандидати на Марс

Модулите, в които ще живеят одобрените кандидати на Марс

След като отговаря на въпросите, минава през 4-месечен подбор. Самият той има опит в авиацията и космонавтиката. Преди да емигрира в Англия работи за военните като парашутист. След като напуска България, започва да работи в сферата на авиационните технологии, квалифицира се и като пилот.

Общо 7 българи са подали документи за мащабния проект. Между тях има и една жена.
В групата на одобрените на първо четене най-много са от САЩ – 297 човека. След САЩ по численост в проекта се нарежда Канада със 75 човека, на трето място е Индия – 62 човека, на четвърто Русия – с 52-ма души. Общо са участвали 107 страни.

Leave a Comment