Текстът от новия НК, постановяващ затвор за снимане, вероятно ще отпадне

Текстът от проекта за нов Наказателен кодекс, който предвижда затвор за хора, които снимат или записват някого без съгласието му, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Зинаида Златанова пред Нова телевизия тази сутрин.

Зинаида Златанова

Зинаида Златанова

На този текст, според който се предвижда до 1 г. затвор, пробация или глоба, остро реагираха правозащитни организации и юристи с доводите, че той е репресивен и няма да защитава личния живот, а да ограничава права. Вчера и медийният съюз се обяви срещу него, защото ще бъде невъзможно фотографите на вестниците да работят.

„При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него”, заяви днес Златанова.

Тя обаче подчерта, че за първи път се въвежда текст, който ще преследва цензурата. Според него, ако журналист иска да пусне репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, той ще има право да подаде оплакване в прокуратурата.

Междувременно от пресцентъра на ведомството съобщиха, че Златанова е приела професионални видеооператори и фотожурналисти, които са й връчили декларация, и ги е уверила, че проектът по никакъв начин не е насочен срещу работата им. Тя е била категорична, че авторите на текста, изготвили го още преди 2 години, са целели да гарантират правата на всички граждани от навлизане в личното им пространство, а не налагане на цензура.

Leave a Comment