„Булгартабак“ учи Виетнам как да прави наши марки цигари

Виетнам

Български аромат на цигари ще се носи във Виетнам

Наши технолози от „Булгартабак” ще пристигнат през март във Виетнам и ще  започнат работа в държавната фирма за производство на цигари „Винатаба“. Това съобщи след завръщането си от Виетнам зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Задачата на българските експерти ще е да споделят рецепти за цигари с колегите си от Далечния Изток. „Винатаба“ смята да търгува с новите цигари със страни от Азия.

Тютюневият сектор във Виетнам се управлява от единствено от компанията „Винатаба“. Тя се занимава с производство на суров тютюн, преработка и търговия. Във Виетнам се отглежда само едролистен тютюн от сорта „Вирджиния“. Произвеждат се около 28 000 тона суров тютюн. Тютюневите плантации са в района на среден Виетнам.

„Винатаба“ е държавен консорциум, на пряко подчинение на министър председaтеля на Виетнам. Тя има 22 производствени предприятия за първична преработка и производство на цигарени изделия. „Винатаба“ има създадени съвместни предприятия с „Филип Морис“ и „Джапан Табако“. Повече от заводите работят на ишлеме за чужди компании. Имат само две собствени марки и произвеждат годишно около 100 мил. къса цигари, съобщават от агроминистерството.

Leave a Comment