Моята най-голяма грешка: Номинирах Станишев през 2001 г. за председател

Ще дам всичко от себе си, за да може ГЕРБ и Борисов да са извън властта, заяви Георги Първанов

Георги ПървановНай-голямата ми грешка беше една далечна номинация през 2001 г.“, каза тази вечер президентът Георги Първанов в „Лице в лице“ по Би ти Ви, визирайки председателя на БСП Сергей Станишев. И веднага след това добави, че втория му „грях“ е, че е защитил Станишев през 2009 г. след изборния провал на лявата партия. „Не бих го казал, ако го нямаше нападението срещу Калфин“, уточни Първанов. Преди това той цитира думите на Сергей Станишев от съвещанието на БСП в Пловдив, че се извинява на партията за Ивайло Калфин. „Калфин е находка“, доблестно защити евродепутата президентът.

Георги Първанов заяви също, че няма никакви амбиции да ръководи БСП. Той обаче смята, че сегашното ръководство трябва да се оттегли, защото е изневерило на партията.

По повод прословутите „записи“ на разговори между него, Бойко Борисов и Румен Петков, президентът заяви, че вече е готов с жалба срещу медията и автора, разпространили тази лъжа, и смята да я внесе в Софийски градски съд. До края на предаването обаче стана ясно, че главният редактор Патрашкова е направила изявление, че не разполага с никакви записи. „Оценявам действията на главния прокурор. Но не се чувствам удовлетворен, а съм с неприятното усещане, че сме загубили една седмица“, коментира Георги Първанов.

Президентът определи като една от големите грешки на ръководството на БСП това, че няма подписано коалиционно споразумение между БСП, ДПС и „Атака“. „БСП трябваше да постави своите категорични искания  и да постави границите на компромиса.“ С липсата на подобно споразумение, Първанов си обяснява неспазеното предизборно обещание за премахване на плоския данък и за строителството на АЕЦ „Белене“. Както е известно, ДПС винаги е настоявала да се запаси плоския налог и да не се строи втора атомна централа.

„Аз ще дам всичко от себе си, за да може ГЕРБ и Борисов да са извън властта. Но това не значи, че ще гледам на тях като на врагове“, каза още бившият държавен глава.

„Нещата загрубахо повече отколкото допусках“, коментира Първанов изявленията на някои социалисти срещу него. Той вметна, че Мая Манолова е била сред учредителите на АБВ.

По повод предстоящите евроизбори, Георги Първанов е убеден, че АБВ ще вземе три мантата. Едродепутатите от неговата формация ще са част от представянето на Партията на европейските социалисти и в този смисъл лявото не губи.

Leave a Comment