Цветан Филев иска 160 млн. лв. за тютюна от бюджета до края на март

Асоциацията на тютюнопроизводителите обяви, че готви национален протест пред Министерския съвет

Националната асоциация на тютюнопроизводителите има ново искане – до края на март правителството да изплати работнички събират тютюнна бранша 160 милиона лева. В бюджета за 2014 г. са заложени 100 милиона лева за тютюна. Председателят на асоциацията Цветан Филев обаче твърди, че ЕС е дал съгласие на правителството да подпомогне бранша с 80.5 милиона евро.

За да подкрепят искането си, от асоциацията се готвят за нов национален протест, който ще се случи до дни. Най-вероятно тютюнопроизводителите ще се съберат пред Министерския съвет, за да отправят директно настояването си за 160 милиона лева, които да получат до два месеца.

Другият вариант за протест е затваряне на три гранични контролно-пропускателни пункта – „Дунав мост“ при Русе,  „Капитан Петко войвода“ и „Илинден“.

От асоциацията ще настояват да се актуализират данните за производителите на тютюн. В момента Министерството на земеделието и храните ползват базовата информация от референтния период от 2007 – 2009 г. Така част от националните помощи отиват при производители, които са се отказали от тютюна. Други, които пък са започнали да отглеждат културата след 2009 г. останат без субсидии.

При животновъдите ситуацията е сходна. Техните помощи се изплащат на база данните от 2009 г.

Leave a Comment