Турските зеленчуци тъпкани с пестициди, вредни субстанции има и в българските

 Лабораторни анализи на Агенцията по храните установиха, че при пипера от внос се срещат над 10 завишени субстанции

Зеленчуците, внос от Турция, масово са натъпкани с пестициди. Това показва анализ на Дирекцията „Лабораторни дейности“ на агенцията по храните за периода 2010 – 2013 г. Според данните завишено ниво на остатъци от пестициди е открито в чушки, домати и тиквички от Турция, в зеленчуци от Йордания и чай от Китай. Над 10 са завишените опасни субстанции при чушките. В българските марули пък е установено наличие на 5 пестицидни остатъка, пише „Новинар“.

Турските зеленчуци тъпкани с пестициди

Турските зеленчуци тъпкани с пестициди

Сред проблемните продукти са и бебешки зеленчукови пюрета, в които е открит хлорпрофан. В детски храни на зърнена основа пък е отчетено наднормено количество от пестицида пиримифос-метил. В някои ягоди, праскови, краставици, моркови, ябълки и домати родно производство също са открити вредни субстанции. Според анализа през 2013 г. не са открити храни от животински произход, в които да има опасни остатъци.

От агенцията по безопасност на храните са обяснили, че лабораторният анализ е изготвен на базата на гранични проби, както и от продукти, пуснати в търговската мрежа. Експертите увериха, че опасните стоки се унищожават.

Според токсиколози пестицидите са опасни не в момента на приемането им, а в бъдещ период, тъй като могат да доведат до развитие на деменция, образуване на тумори и да затруднят забременяването.

„Завишеното количество от пестициди се дължи на неспазването на карантинния срок”, обясниха експерти. „Когато доматите например се напръскат с препарат против вредители, трябва да мине определено време, преди те да се пуснат за консумация. Неспазването на този период води до наднорменото ниво на пестицидни остатъци”, уточняват експертите.

Leave a Comment