ГЕРБ внесе третия вот на недоверие. Премиерът: Това е самокритика

ГЕРБ внесе третия вот на недоверие към кабинета „Орешарски“ – този път за провал на политиката в сектора „Сигурност“.

в Народното събраниеВ мотивите си партията изброява общественото недоверие в сектора още от юни м.г. с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, „опита специалните служби да бъдат подчинени на политическата конюнктура“, нарастващата контрабанда, кризата с бежанците и безпощадната битова престъпност.

ГЕРБ внесе искането в деловодството на парламента, докато премиерът Пламен Орешарски представяше в пленарната зала приоритетите на България по време на отминалото литовско председателство на ЕС (втората половина на миналата година) и при сегашното гръцко председателство.

Това е третият вот на недоверие към кабинета „Орешарски“, предните два бяха през есента – за провал в политиката на инвестиционното проектиране и в регионалната политика.

Според правилника на Народното събрание искането на ГЕРБ трябва да се гледа не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни след внасянето му, тоест се очаква това да стане през следващата седмица. За да бъде успешно искането и правителството да падне, то трябва да бъде подкрепено от поне 121 депутати, а ГЕРБ има 95.

Премиерът Пламен Орешарски определи внесения от ГЕРБ вот на недоверие като „самокритика“.

„Взех вота, ще го чета внимателно, но отново ще потвърдя, че това не е силна за тях тема, а на пръв прочит аргументите, които са приложили, ми звучат като самокритика“, заяви премиерът.

„Самокритика е дотолкова, доколкото основният аргумент е увеличаване на битовата престъпност, контрабандата и т.н., а това са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление. Може би те, виждайки какво са направили, сега се забавляват“, заяви Орешарски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че е абсурдно точно Бойко Борисов и заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов да внасят вот на недоверие на тема „сигурност“.

„Точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък“, допълни Местан и заяви категорично, че няма притеснения.

„Нямаме притеснения. Ще ви призная, минимум, защото и това не е случайно – българската конституция прави сравнително лесно избирането на един кабинет, но механизмите за свалянето на един кабинет са сравнително по-трудни, по-тежки, защото вносителите на вота трябва да съберат 121 гласа „за“ вота на недоверие – нещо, което не виждам как ще се получи, дори и при това крехко съотношение на силите в 42-то Народно събрание“, каза още Местан.

 

Leave a Comment