Откриват се официално 22-те Зимните олимпийски игри в Сочи

Днес логото на Google е в чест на откриващите се 22-ри Зимни олимпийски игри в Сочи, Русия. Добавен е и цитат от Олимпийската харта, с който се противопоставят на анти-хомосексуалния закон и пропаганда в страната. В него се казва, че всеки човек има право да практикува спорт без да се допуска никаква дискриминация, за което е необходимо взаимно приятелство, солидарност и разбира се честна игра.

Днес се открива 22-та Зимна олимпиада в Сочи

Днес се открива 22-та Зимна олимпиада в Сочи

Олимпиадата в Сочи ще предложи 98 вълнуващи състезания в 15 различни дисциплини, които ще се проведат между 7 и 23 февруари. Бюджетът на събитието достигна внушителните 51 млрд. долара, а интересното е, че проектът, с който Сочи спечели домакинството бе едва за 12 млрд. По този начин това ще се превърне в най-скъпата олимпиада досега, изпреварвайки тази в Пекин, където бюджета бе около 44 млрд. долара.

Официалното откриване днес се очаква да привлече вниманието на 44 държавни лидери и ще бъде гледано от милиарди души в глобален мащаб. Заради заплахите за терористични атаки руските власти са взели безпрецедентни мерки за сигурност, за да защитят посетителите и спортистите на уникалното събитие. От днес целият свят е зареден с олимпийско настроение и в следващите няколко седмици ще станем свидетели на много интересни и драматични битки за спечелването на златните медали в 15-те различни дисциплини.

Един от талисманите на олимпиадата

Един от талисманите на олимпиадата

Освен в Сочи, част от състезанията ще се проведат в руския зимен курорт Красная поляна. Талисмани на олимпийските игри в Сочи са бяла мечка, заек и леопард, както и двамата извънземни герои Лучик и Снежинка.

3 млрд. зрители се очаква да гледат от малкия екран церемонията по откриването на Игрите тази вечер. Страните, участващи със спортисти в Сочи, са 88. Прякото предаване на БНТ ще започне в 18,00 ч, а шоуто започва в 18,14 ч. Очаква се церемонията да продължи повече от два часа и половина. Българската спортистка с най-много медали от зимни олимпиади Евгения Раданова ще направи своя дебют като коментатор в церемония по откриването.

Селата – 24 часа глезотии за спортиста

Русия спечели на своя страна тези над 6500 спортисти от цял свят, които ще участват на олимпиадата. Причината са отлично направените селища, в които са настанени състезателите и треньорите. Разбира се, охраната е впечатляваща, но с оглед на заплахите за тероризъм в последно време – напълно разбираемо. Всяко едно от селата е оградено с изключително висока ограда, която завършва с бодлива тел. Камери също така следят стените по цялото им протежение. Руски командоси пък патрулират и пред трите селища. Най-големият кеф на спортистите е силният интернет и доброто разположение на селата спрямо спортните обекти. В „Маунтин вилидж“, където са алпийците, разстоянието от пистите до селото е много малко. Там буквално от трасето се прибираш в апартамента си, съобщава „Стандарт“.

Логото на Google, посветено на игрите в Сочи

Логото на Google, посветено на игрите в Сочи

Като цяло всяко едно от олимпийските села има свой живот и представлява една перфектно организирана система за няколко хиляди жители в рамките на 20 дни – транспорт, комуникации, изхранване, здравни и всякакъв вид други услуги, забавления, полиция, сигурност.

„Маунтин вилидж“ е разположено високо в планината, непосредствено до трасетата за ски и сноуборд. То е се състои от пет отделни сектора, във всеки един има по пет осеметажни блока. Вътре са изградени студиа с по две или три стаи, всяко едно с по баня и две тоалетни. Навсякъде има ескалатори и лифтове, вратите са широки. В санитарните помещения има специални приспособления, които да подпомагат участниците в параолимпийските игри, които ще се проведат след месец отново тук, в Сочи.

Стаите логично са много добре отоплени. На олимпийците се предоставят пликове, с които да носят до пералните екипите си срещу номера на акредитацията си и ги получават изпрани ден по-късно. Ресторантът работи 24 часа и предлага пет различни вида кухни – руска, европейска, азиатска, вегетарианска и грил. Освен това има щанд със салати и плодове, където са разположени самовари и руски сладки, декорирани с матрьошки, ушанки и други типични за Русия предмети.

За радост на спортистите храната е вкусна и се обновява на всеки час. До всяко ястие има картонче с информация за калориите и други съставки. Освен това специален компютър конвертира в калории всяко избрано от спортиста ястие, съобразно неговата тежест. Всеки от спортистите обаче е задължен сам да си отсервира таблата с използваните пластмасови чинии и прибори. Сред най-предпочитаните от олимпийците са салатите, плодовете, пилешкото и рибите, плюс спагетите и пиците. От напитките най-избирана, разбираемо е, минералната вода.

На разположение на спортистите са също така зала за игри, фитнес във всеки миниквартал, търговска уличка с магазини на спонсорите, кметство, поликлиника, където всеки безплатно получава медицинска помощ. Голяма радост на всички спортисти доставя безплатният интернет, който е с отлична скорост.

Leave a Comment